BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.512,35
HABER /  GÜNCEL

Almanya sandık başında

Avrupa'nın en güçlü ekonomisi Almanya'da Başbakan Merkel'in üçüncü dönem iktidara gelmeye çalıştığı genel seçimlerde oy verme işlemi devam ediyor. Çeşitli koalisyon senaryolarının konuşulduğu seçimlerde 60'dan fazla Türkiye kökenli aday da yarışıyor.

Abone ol

Avrupa'nın en güçlü ekonomisi Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in üçüncü dönem iktidara gelmeye çalıştığı genel seçimlerde oy verme işlemi devam ediyor.

Kamuoyu yoklamaları, Angela Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik Parkisi CDU'nun parlamentoda en çok sayıda sandalyeye sahip olacağını göteriyor.

Ancak Merkel'in koalisyon hükümetindeki ortağı Hür Demokratlar, parlamentoya girmek için gereken yüzde 5'lik barajı aşamayabilir.

Bu durumda Merkel'in başlıca rakibi Peer Steinbrueck'in liderliğindeki Sosyal Demokratlarla koalisyon ihtimalini değerlendirmesi gerekecek.

Merkez sol, sol ve yeşillerin koalisyon hükümeti kurması da bir diğer olasılık.

Türkiye saatiyle 09:00'da açılan sandıklar yine Türkiye saatiyle 17:00'de kapanacak.

Almanya'da genellikle seçimleri bir kaç hafta süren koalisyon pazarlıkları izliyor.

Dün partiler seçim kampanyalarını büyük mitinglerle tamamladı.

Başkent Berlin'de oy kullanan Başbakan Angela Merkel seçmenlerden hükümetinin politikalarını 2017'ye dek sürdürmek için yetki istedi.

Merkel, 'Alman halkından Almanya'ya dört yıl daha hizmet edebilmek için, daha güçlü bir Almanya için, Avrupa'da saygı gören bir ülke için, kendi çıkarlarını savunan ve pekçok sayıda ülkenin de dostu olan bir Almanya için bana güçlü bir çoğunluk vermelerini istiyorum.' dedi.

'Zafere inanın'

Frankfurt'ta miting yapan Sosyal Demokratlar'ın lideri Peer Steinbrueck ise, destekçilerinden zafer ihtimaline inanmalarını istedi.

Steinbrueck, 'Seçmenler karar verecek, öncesindeki yorumlar değil. Bu bir oyun değil. Seçimde kararın şimdiden verildiğine inanmayın, çünkü verilmedi. Seçmenlerin kararına saygı gösterilmesini istiyorum. Çünkü karar veren siyasi kamuoyu yoklamaları, belli gözlemciler değil, seçmenler olacak' dedi.

Bir koalisyon hükümetinde yer alma olasılığı bulunun Yeşiller ise Merkel'in vergileri yükseltmesini eleştirdi.

2009'da oyların yüzde 15'ini alan Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokratlar'ın akibeti ise belirsiz.

Hür Demokratlar seçimde beklendiği gibi kötü bir performans sergilerse, Hristiyan Demokratlar daha küçük partilerle, daha geniş ancak daha kırılgan bir koalisyon hükümetine girmek zorunda da kalabilir.

Almanya'nın Euro Bölgesi'ndeki hakim konumu nedeniyle, bu oylama Almanya'da son yıllarda yapılan en önemli seçim olarak görülüyor.

Avrupa Birliği'nin en büyük nüfusuna ve birliğin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya'nın tutumu Euro Bölgesi'ndeki kamu borcu krizinin çözümünde hayati önemde.

Türkiye kökenli adaylar

Almanya'daki seçimlere Türkiye kökenli 60'dan fazla aday katılıyor.

En fazla Türkiye kökenli adayı Yeşiller, Sol Parti ve SPD gösteriyor.

Deutsche Welle Türkçe Servisi'nin derlediği kamuoyu yoklamalarına göre seçilmeleri olası görünen adaylar şunlar; SPD'den Aydan Özoğuz, Ülker Radziwill ve Metin Hakverdi; Yesiller'den Cem Özdemir, Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu; Sol Parti'den Sevim Dağdelen; CDU'dan Cemile Yusuf.

Aydan Özoğuz, Cem Özdemir, Ekin Deligöz ve Sevim Dağdelen bir önceki dönemde de Federal Meclis'te milletvekiliydi.

SPD'nin Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz bu göreve getirilen ilk Türkiye kökenli Alman vatandaşı.

Cemile Yusuf'sa Türkiye kökenli ilk Hristiyan Demokrat aday.

Bu seçimlerde ilk kez kurucuları ve adaylarının kökenleri nedeniyle kamuoyunda bir Türk partisi olarak görülen BIG (Yenilik ve Adalet için Birlik) partisi de dört ayrı eyalette seçime giriyor.

Türkiye kökenli seçmenlerin oyu kime?

Anketler, sayısı 800,000'e yakın Türkiye kökenli seçmenler arasında CDU'ya verilen desteğin önceki yıllara nazaran artabileceğini ortaya koyuyor.

Bunun nedenleriyse Türkiye kökenlilerin bir bölümünün artık Almanya'da yerleşik oldukları anlayışıyla yaşamalarına ve göçmenlere yönelik eleştirileriyle dikkat çeken Thilo Sarrazin'in SPD'li olmasına bağlanıyor.

Yine de anketlere göre Türkiye kökenli Alman vatandaşları arasında en fazla oyun SPD'ye gitmesi bekleniyor.

Bu seçmenlerin oy kullanırken temel olarak partilerin göç ve uyumla ilgili politikalarına bakarak seçimlerini yaptığı düşünülüyor.

Türkiye'deki siyasi partilerden CHP'nin (Cumhuriyet Halk Partisi) sözcüleri Almanya'da SPD adaylarına; BDP (Barış ve Demokrasi Partisi), EMEP (Emek Partisi) ve ÖDP (Özgürlük ve Dayanışma Partisi) sözcüleriyse Sol Parti adaylarına desteklerini açıklamış durumda.