BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,10
ALTIN 2.471,85
HABER /  EKONOMİ

Türkiye'nin IMF hissesi artıyor

Devlet Bakanı Babacan, İstanbul'daki Dünya Bankası ve IMF toplantılarında çok önemli kararlar alınacağını söyledi.

Abone ol

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dünya Bankası ve IMF'in İstanbul’da yapılacak 2009 toplantılarında alınacak kararların küresel krizden çıkış ve çözüm arayışları konusunda büyük önem taşıyacağını söyledi.

İstanbul’da toplantıların yapılacağı İstanbul Kongre Merkezi’nde Dünya Bankası-IMF 2009 toplantıları hakkında bilgi vermek üzere Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Ali Babacan, toplantılar boyunca Türkiye-IMF ilişkilerinin kesinlikle gündeme gelmeyeceğini belirterek, “Bu konuda benden tek bir kelime bile duymayacaksınız. Çünkü böylesine önemli uluslar arası bir toplantının böyle bir dar alana sıkıştırılması yanlış olur” değerlendirmesini yaptı.

Babacan, toplantılar sırasında kendisinin 2 Ekim sabahından 8 ekim sabahına kadar çok sayıda toplantıda bulunacağını, yoğun bir gündem içinde yer alacağını, yabancı bakanlarla çok taraflı ve ikili görüşmeler yapacağını belirtirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile IMF Başkanı arasında İstanbul’da özel ve ikili bir görüşme olmayacağını söyledi.

“TÜRKİYE’ NİN IMF’DE HİSSE ORANI ARTACAK”

Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Babacan, üye ülkelerin IMF’de kotaları konusunda büyük bir dengesizlik yaşandığını ve kotaların ülkelerin gerçek görünümlerini yansıtmadığını ve bu konuda Türkiye’nin girişimleri sonucu IMF’deki hissesinin artırıldığını belirtti. Babacan “ 186 ülkeden sadece dördünün hissesi çoğaldı, bunlardan biri de Türkiye oldu. Ancak denge hala kurulamadı. Biz borç veren ülkeler arasında yer almayacağız, kaynak ve hisse artışı sağlayan ülkeler arasında yer alacağız” dedi.

İNŞAAT MALİYETİ 320 MİLYON TL

Kongre Merkezi hakkında bilgi veren Bakan Ali Babacan, projenin inşaat maliyetinin 320-330 milyon TL’ye mal olduğunu, bütçede bu konudaki harcamalar için 30 milyon TL ayrıldığını, gelen yabancı heyetlerin konaklama, ulaşım gibi harcamalarının ise kendilerine ait olduğunu söyledi. Babacan İstanbul Kongre Merkezi’nin toplamda 120 bin metrekarelik bir alana sahip olduğunu, Lütfi Kırdar salonları ile birlikte toplam kullanılabilir alanın 180 bin metrekareye çıktığını kaydetti.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ

Babacan bu yılki toplantılara Türkiye dahil 186 ülkeden yaklaşık 13 bin kişinin katılmasını beklediklerini belirterek “ Bu itibarla toplantıların dünya ekonomisinin geleceğine yapacağı katkının yanı sıra ülkemiz için de önemli fırsatları beraberinde getireceğine inanıyorum. Yıllık toplantılar küresel iş çevrelerine Türkiye ekonomisini dinamizmini daha yakından müşahade etme için önemli fırsat sağlayacaktır.Ayrıca İstanbul’un önemli bir bölgesel ve küresel finans merkezi olması çalışmalarına da destek olacaktır” diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bu yılki toplantıların ana temasını küresel krizin oluşturduğunu ifade ederek, “ Dünya ekonomisi modern ekonomi tarihinin en derin krizin yaşamakta ve çok zorlu bir dönemden geçmektedir. Küresel kriz farklı seviyelerde de olsa tüm ekonomileri olumsuz etkilemiştir. Bu krizden karlı çıktım diyen tek ülkenin olduğunu zannetmiyorum. Bu itibarla toplantılar çok kritik bir konjonktürde gerçekleşmektedir”dedi.

Babacan, yıllık toplantılar çerçevesinde gerçekleştirilecek bir başka önemli programın Sivil Toplum Forumu olduğunu ve bu foruma 265’i Türkiye’den, 475’i de yurtdışından olmak üzere toplam 740 STK temsilcisinin katılmasının beklendiğini söyledi.