BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Organ tacirlerinin sorgusu sürüyor

Antalya Emniyeti'nin organ ticareti yaptıkları iddiasıyla 6 ilde düzenlediği operasyonlarda gözaltına alınan 9 zanlının ifade işlemi sürüyor.

Abone ol

Antalya Emniyeti'nin organ ticareti yaptıkları iddiasıyla 6 ilde düzenlediği operasyonlarda gözaltına alınan 9 zanlının ifade işlemi sürüyor.

Polisin 4 aylık takip sonucu yakaladığı zanlıların başında emekli bir öğretmenin bulunduğu, böbreklerin 20-40 bin TL arasında satıldığı öğrenildi.

Polis, Antalya'da son 4 ay içinde yapılan bazı böbrek nakillerinin organ ticaretiyle gerçekleştirildiğini tespit etti. Biri üniversite diğeri özel bir hastanede gerçekleştirilen nakiller üzerine harekete geçen polis, bu nakillerin emekli öğretmen M.G.'nin 2 Şubat 2009 tarihinde böbrek nakli yaptırmasından sonra gerçekleştirildiğini fark etti. Organ ticareti yapmak için oluşturulan suç örgütünün lideri olduğu iddia edilen M.G.'nin nakil olduktan sonra özel bir diyaliz merkezinde çalışmaya başladığı, böbrek bekleyen hastalar ve onların yakınlarıyla burada tanıştığı bilgisine ulaşıldı. M.G.'nin ve liderlik ettiği öne sürülen çetenin böbrek bekleyenler ile ekonomik sıkıntıları sebebiyle böbreklerini satışa çıkaranlara aracılık ettiği ileri sürüldü. Organ ticareti yaptığı iddia edilen çetenin diğer illerdeki üyeleriyle birlikte hareket ettiği öne sürülen M.G., ifadesinde emekli maaşıyla geçinemediği için bu yola başvurduğunu savundu.

Olayla ilgili yürütülen soruşturmada, organ ticareti yaptıkları iddia edilen çete üyelerinden M.G. dışındaki 8 kişinin organlarını sattıkları ortaya çıktı. Çete üyelerinin böbrek bekleyenlerle, organlarını satışa çıkaranları Antalya'daki ev, pansiyon, otel gibi mekanlarda buluşturdukları, birbirlerini tanımaları için de bir süre beraber kalmalarını sağladıkları öğrenildi. Etik Kurul'dan geçirilen 10 organ naklinde, böbreklerin bu yolla temin edildiği belirlendi. Polisin operasyonları olmasa organ ticareti yaptıkları iddia edilenlerin 6 ameliyata daha bu yolla aracılık edecekleri öğrenildi. Çete üyelerinin böbrekleri 20 ile 40 bin lira arasında satın aldıkları öne sürüldü.

Antalya polisinin yürüttüğü soruşturma kapsamında organ ticareti yaptığı ileri sürülen çete aracılığıyla organ satın alan, nakil olan ve ilerleyen günlerde ameliyat olmayı bekleyen 26 kişinin daha ifadelerine başvuruldu. Sağlık durumları göz önüne alınarak gözaltına alınmayan 26 şüphelinin ifadelerinin evlerinde ya de hastanedeki tedavileri sırasında alındığı öğrenildi.

Antalya Emniyeti, organ ticaretine yönelik soruşturmayı derinleştirerek sürdürürken, zanlıların 'doku ve organ ticareti yapmak' ve 'suç işlemek için örgüt oluşturmak' suçlamalarıyla adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor.