BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,05
ALTIN 2.834,39
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türkiye'nin güneş enerjili otogarı Diyarbakır'a kuruluyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hem otogarın enerji ihtiyacını karşılayacak, hem de fazladan üretilen enerjiyi satacak bir güneş enerjisi sistemini, Diyarbakır Şehirlerarası Terminal'ine kuruyor.

Abone ol

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, hem otogarın enerji ihtiyacını karşılayacak, hem de fazladan üretilen enerjiyi satacak bir güneş enerjisi sistemini, Diyarbakır Şehirlerarası Terminal'ine kuruyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'de ilk kez uyguladığı sistemle kentteki otogara kurduğu Güneş Enerji Santrali (GES) ile hem otogarın enerji ihtiyacı karşılanıyor, hem de fazladan üretilen enerjiyi satıyor. 

Çevreye zarar vermeyen, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması amacıyla çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi'nin, Diyarbakır Şehirlerarası Terminal İşletmeleri'nin (DİŞTİ) açık otoparkında inşa ettiği GES Projesi tamamlandı. Otogarın enerji ihtiyacı GES'ten karşılanmasının yanısıra, fazladan üretilen enerji ise Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne (DEDAŞ) satılacak.

2 BİN 460 ADET GÜNEŞ PANELİ KURULDU

Çelik konstrüksiyonlardan yapılan ve Türkiye'nin en büyük güneş enerjili otoparkı olan proje kapsamında; her biri 265 watt gücünde, 2 bin 460 adet güneş paneli kuruldu. GES Projesiyle birlikte toplam alanı 5 bin 750 metrekare olan açık otopark, çelik konstrüksiyonlar döşenerek kapalı otopark görünümüne kavuştu. Projenin tamamlanmasıyla otopark alanına aynı anda 18 şehirlerarası otobüs, 12 minibüs ve 132 misafir araç park edebilecek.

'DİYARBAKIR GÜNEŞ ALANINDA ZENGİN BİR KENT'

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Ramazan Savaş, projede en büyük amaçlarının yenilenebilir enerji konusunda Diyarbakır'ı ve Büyükşehir Belediyesi'ni daha akitf hale getirmek olduğunu dile getirerek, Diyarbakır, güneş alanında çok zengin bir olduğunu söyledi. Türkiye'in ilk GES'li otogar projesini hayata geçirmekten dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını anlatan Savaş, "Yenilenebilir enerji konusunda özellikle güneş enerjisi için alternatif yerler arıyorduk. Yaptığımız çalışmaların ardından güneş enerji sistemini otogarda uygulamaya karar verdik. Otogardaki açık olan otoparkı güneş panelleri sayesinde kapalı otoparka dönüştü. Çok iyi bir proje hayata geçirdiğimizi düşünüyoruz" dedi.

'YILLIK 980 BİN LİRA GELİR PLANLIYORUZ'

Savaş, GES'in 3 milyon 900 bin liraya mal olduğunu ifade ederek, yıllık 980 bin lira gelir elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Otogarda kurdukları GES'in saate 600 saat/kilowatt elektrik elde edileceğini kaydeden Savaş, şöyle konuştu: "Otogarın enerji ihtiyacın ardında kalan enerjiyi DEDAŞ'a satacağız. Bir anlamda para da kazanmış olacağız. Bu projede yıllık 980 bin lira belediye para kazanmayı planlıyoruz. Bu proje 3 milyon 900 bin liraya mal oldu. Biz bunu 4 yılda amorti etmeyi hedefliyoruz. Projeyi 8 ayda tamamladık. Belediye Başkanımız, yenilenebilir enerji konusunda çok hassastır. Kendisi bu işi takip ediyor. Başkanımız bize verdiği talimatla yenilenebilir enerji konusunda yeni alanlar belirliyoruz. Şu an Karacadağ bölgesinde bize ait 50 dönümlük arazide güneş panalleri kurarak enerji elde etmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Yeni alanlar için arkadaşlarımız bir çalışma içerisindeler. Vahşi depolama alanlarımızda biyogaz tesisi kurmayı planlıyoruz. Vahşi depolama alanında biriken metan gazlarını santrale aktarıp oradan enerji elde edeceğiz. diğer ilçelerimizde uygun bulduğumuz yerlerde projelerimizi hayata geçireceğiz. Çünkü yenilenebilir enerji, geleceğin enerjisidir. Otogardaki bu tesinin 564 bin kilogram karbont salımını engellemiş oldu. Bir yandan da bu projele