BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'nin en büyük iş kazası 22.yılında

3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen maden faciasında hayatlarını kaybeden 263 madenci, 22 yıl sonra dualarla anıldı.

Abone ol

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden işçisi için tören düzenlendi.

TTK Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, müessese müdürlüğünde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 22 yıl önce Türkiye'nin en büyük iş kazalarından ve acılarından birinin Kozlu'da yaşandığını söyledi.

Grizu faciasında yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı dileyen Gebeş, şöyle konuştu:

"Madencilik dünyada ve Türkiye'de çok zor, meşakkatli ve riskli sektördür. Maden işçileri evinden ve ailesinden ayrılırken helalleşerek işine gider. İşini bitirdiğinde maden işçisine 'geçmiş olsun' deriz. Bu hassasiyet hiçbir sektörde ve meslekte yoktur. Maalesef dünyada ve ülkemizde de iş kazaları sıralamasında madencilik en önde yer alır. Kurumumuz maden ve iş kazalarını önlemenin yanı sıra iş sağlığı ile iş güvenliği konusunda üzerine düşen görevi yapmaktadır. Bir bölgemizde son aylarda mekanize kazılar yapılmakta ve olumlu sonuçlar alınmaktadır. Kurum olarak eğitime önem veriyoruz.

Tüm personelimizi eğitimden geçiriyoruz. Amacımız iş kazalarını sıfırlamak. Hiç değilse ölümlü iş kazalarını sıfırlamak."

- GMİS Genel Başkanı Alabaş

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise bölge insanı olarak 166 yıllık taş kömürü üretim tarihi boyunca çok acılar çektiklerini, büyük bedeller ödeyerek madenciliği öğrendiklerini belirtti. 

Kozlu'daki grizu faciasının havzada yaşanan en büyük maden faciası olduğunu vurgulayan Alabaş, "Bölge insanı olarak birçok ülkenin Kurtuluş Savaşı'nda bile vermediği 5 bin maden şehidiyle cumhuriyetin kuruluşundan sonra ülkemizin ekonomik bağımsızlık savaşında verdik. Yine binlerce maden işçisi de akciğer ve pnömokonyoz hastalığı ile nefes almakta zorlanarak yaşamını yitirdi. TTK ,geçen yıl en az işçi sayısıyla en az üretimi gerçekleştirdi. Maden işçisinin can güvenliği her şeyden daha önemli. Türkiye'nin TTK'ya ve maden işçisine ihtiyacı var" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından faciada yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunuldu, Kur'an-ı Kerim okundu ve mevlit şekeri dağıtıldı.