BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,96
ALTIN 2.434,57
HABER /  POLİTİKA

Türkiye'nin 150 yıllık rüyası gerçek oldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Marmaray projesinin test sürüşü öncesi açıklama yaptı ve vatman koltuğuna oturdu.

Abone ol

İstanbul Boğazı'nın altından Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak Marmaray'da sona yaklaşıldı. Test sürüşünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Boğazı Başbakan 4 dakikada geçti.

Test sürüşü öncesinde açıklama yapan Erdoğan, “Çalışmalarda çevreye, ekolojik dengeye A’dan Z’ye dikkat ederek adım atılmıştır. Bu hassasiyet projeyi 4 yıl ertelememize neden oldu” dedi.

75 BİN YOLCU TAŞIYACAK

Üsküdar'dan girip Sirkeci'den çıkan Marmaray ile iki yaka arası artık 4 dakika. Başbakan Erdoğan, Marmaray’da saatte 75 bin yolcu taşınacağını ifade etti. Erdoğan, "Biz yerin altını da işliyoruz, yerin üstünü de işliyoruz" diye konuştu. Erdoğan, "İstanbul’da ulaşımda sıkıntımız çok büyük" dedi.

slide(1).20130804165457.jpg

İşte Erdoğan'ın test sürüşü öncesi konuşmalarından satırbaşları; 

Biz yerin altını da işliyoruz. Üstünü de. Yeri gelecek yerin altında nasıl dev binaların altında 3-4 kat alta giriliyorsa aynı şey ulaşımda da olacak. istanbul artık ihtiyaca cevap veremez hale geliyor. Ulaşımda sıkıntımız çok büyük. Bunun için tedbirler alacağız.

İstanbul'a 2023'e kadar 700 km raylı sistem yapacağız. Daha önce yurt dışından ithal edilen tren setleri bugün fabrikalarımızda üretiliyor. Aynı zamanda bu noktaya da geldik. 29 Ekim'e aynı zamanda Eskişehir-İstanbul arası yüksek hızlı treni de yetiştirme gayretindeyiz. Buradan bineceksiniz Ankara'ya ulaşacaksınız. 3-3,5 saat arasında. İnşallah bizim vatandaşımız bunun hazzını duyacak. Yemeğini, kitabını okuyacak. Azmet, gayrettik, bunu başardık. Bu bize nasip oldu.

Buradan emekleri olan herkese teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki gelecek bizimdir. Mimarımızın kazandıkları var, yüklenici firmalarımızın akzandıkları var. Bunlarla birlikte çok da farklı noktalara ulaşıyoruz. 

Ülkemizin dört bir yanını biz demirağlarla örüyoruz. Başkaları değil. Biz duble yol dediğimizde dalga geçenler, bu düble yollarda hazzını duyuyor. Vakit nakittir sözümüz var. Bunun gereğini de biz yerine getirdik. 4 saatlik yollar 3'e 2'ye düştü. Tüm bunlar bilgi yönetimini iyi başarabilen AK Parti iktidarı ile yapıldı.

Bu test sürüşünün süratle tamamlanarak 29 Ekim'e armağan olarak, o günün bir taçlandırma alameti olarak yetişmesini Rabbim'den niyaz ediyorum. Şimdiden Ramazan Bayramınızı kutluyorum. 

MARMARAY HAKKINDA BİLGİLER

Temeli 2004 yılında atılan Marmaray projesi Halkalı ile Gebze'yi İstanbul Boğazı'nın altından demiryolu ile birbirine bağlayacak. Marmaray projesi güzergahında toplam 39 istasyon bulunuyor.

Bunlardan 3 tanesi ise yer altında. Boğaz Geçiş Kesiminde çift hat, Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yeraltına girecek; yeni yeraltı istasyonları olan Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek, İstanbul Boğazının altından geçip diğer bir yeni yer altı istasyonu olan Üsküdar'dan ilerleyerek Ayrılıkçeşme'de tekrar yüzeye çıkacak ve Söğütlüçeşme'ye ulaşacak. Bu Kesimin uzunluğu yaklaşık 13.5 km olacak.

ASRIN PROJESİ

İyileştirilmiş ve yeni demiryolu sisteminin tamamı ise yaklaşık 76 km uzunluğunda olacak. 'Asrın Projesi'' olarak nitelendirilen proje kapsamında, eylül ayından itibaren kazalara karşı muhtemel senaryolar test edilecek. Marmaray vagonlarıyla günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması hedefleniyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN VATMAN KOLTUĞUNDA