BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.508,38
HABER /  GÜNCEL

İsrail'den Yahudi yerleşimlerine devlet desteği

İsrail, kısa süre öncesine kadar yasadışı kabul edilen ancak şimdi yerleşim inşaatları için öncelikli bölge olarak tahsis edilen bazı Yahudi yerleşim birimlerine devlet desteği sağlanmasını onayladı.

Abone ol

İsrail, kısa süre öncesine kadar yasadışı kabul edilen bazı Yahudi yerleşim birimlerine devlet desteği sağlanmasını onayladı.

İsrailli yardım örgütü Barış Şimdi, son bir yıl içinde, yerleşim inşaatları için öncelikli bölge olarak tahsis edilen yerlerden üçüne yasal statü verildiğini açıkladı.

İsrail, sübvansiyonların, güvenlik nedenleriyle gerekli olduğunu belirtti.

Filistinli yetkili Hannan Aşravi, bu kararın, üç yıllık kesintini. Ardından geçen hafta yeniden başlayan barış görüşmeleri üzerinde 'yıkıcı bir etki' yapacağını söyledi.

Aşravi, "İsrail kendi çıkarları için bir barış görüşmesi istiyor. Hem görüşme yapıp hem de bu görüşmelerin temel amacını ortadan kaldıracak, bu amaca zara verecek kozları da elinde tutmak istiyor" dedi.

Aşravi, barış görüşmelerinin müdahili olan Amerika Birleşik Devletleri ve uluslararası toplumun, İsrail'i bir an önce bu tutumundan vazgeçmeye ikna etmesi gerektiğini belirtti.

Filistin tarafını görüşmelere başlamak için ikna etmek amacıyla İsrail, 100'den fazla Filistinli tutukluyu serbest bırakmaya karar vermişti.

Bu tutukluların ilk grubunun 13 Ağustos'ta serbest bırakılması bekleniyor.

İsrail ve Filistin tarafları arasındaki sin doğrudan görüşmeler, 2010 yılının Eylül ayında, Yahudi yerleşimleri konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle kesilmişti.

İsrail'in, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü işgal ettiği 1967 yılından bu yana inşa edilen yaklaşık 100 yerleşim biriminde 500 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Yerleşim birimleri, uluslararası yasalar çerçevesinde yasadışı kabul edilse de İsrail bunu reddediyor.

İsrail Bakanlar Kurulu, Pazar günü 600'den fazla kasaba ve bölgeyi, 'öncelikli kalkınma bölgesi' olarak ilan etti. Bu bölgeler, acil olarak hükümetin 'destek ve yardımına ihtiyaç duyan bölgeler' olarak kabul ediliyor.

İsrail'in sık sık yayınladığı ve ihtiyaçlara göre değişiklikler yapılan listelerin sonuncusunda, 91 yerleşim yeri sıralandı.

Bu son listenin İsrail Bakanlar Kurulu'nda tartışma yarattığı, dört bakanın çekimser oy kullandığı belirtiliyor. Çekimser oy kullanan Avrupa Bakanı Amir Peretz, bunun siyasî bir karar olduğunu ve barış sürecinde gösterilen çabalarla ters düştüğünü açıkladı.

Filistin heyetiyle barış görüşmelerini yürüten Adalet Bakanı Tzipi Livni de çekimser oy kullandı.