BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'den özür diledi

Antalya'da tarihi eser kaçakçılığı suçlamasıyla tutuklanan İsviçreli Emniyet Müdürü, basın açıklaması yaptı.

Abone ol

Antalya'da tutuklanıp serbest kalan İsviçreli emniyet müdürü: "Bilmeden yaptım. Türkiye'den özür diliyorum"

İsviçre'nin Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone Türk makamlarını gereksiz yere meşgul ettiği ve Türkiye'ye ait bir kültür varlığını suç olduğunu bilmeden ülke dışına çıkartmaya çalıştığı için Türkiye'den özür diledi.

Tarihi eser kaçakçılığı suçlaması ile hafta başında Antalya'da tutuklanan ve bir gün sonra serbest bırakılarak ülkesine dönmesine izin verilen İsviçre'nin Valais Kantonu Emniyet Müdürü Chistian Varone yaptığı basın toplantısında defalarca 'Türkiye'den özür diliyorum' dedi ve hızlı tahliyesi için Türkiye'ye çok teşekkür ettiğini söyledi.

TÜRK MAKAMLARINDAN SAYGI GÖRDÜM

Christian Varone basın toplantısında, tutukluluğu ve tutuklanma sürecinde Türk emniyeti ve yargı mensuplarından saygı çerçevesinde iyi muamele gördüğünü bildirdi. Basın toplantısındaki konuşmasına 'Bir hukukçu ve emniyet müdürü olarak böyle bir tecrübe yaşayacağım aklımın ucundan geçmezdi' diye başlayan Varone hemen ardından Türkiye'den özür dilediğini açıkladı.

Konuşmasında sık sık, tutuklanmasına yol açan mermer parçasını suç olduğunu bilmeden yerden aldığını ve anı olsun diye beraberinde götürmeye çalıştığını, böyle bir olaya neden olduğu için Türkiye'den özür dilediğini söyledi.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜRLER

Türkiye'deki tutuklamanın kendisine büyük bir hayat tecrübesi kazandırdığını söyleyen Varone, çok hızlı bir şekilde, kefaletsiz olarak salıverilmesi konusunda şunları söyledi: 'Bence hızla tahliye edilmemin nedeni hakimin bana duyduğu güven ve dürüstlüğüme inanması. Hakim o taşı yerden alırken hırsızlık niyetiyle almadığıma ikna oldu. Zaten tüm gerçek de bu. Gerekirse tekrar Türkiye'ye gider hakim karşına çıkarım. Ben hırsız değilim. Ülkeme kısa sürede dönmemi sağlayan Türkiye başta olmak üzere İsviçre dışişlerine ve yardım eden herkese çok teşekkür ederim' dedi.

Basın toplantısında 'Türk hapishaneleri ile İsviçre hapishanelerini karşılaştırır mısınız' sorusu üzerine 'Dünyanın her tarafında hapishaneler aynı; iyi olması beklenemez. Hapishanede geçen zamanımı düşünmek bile istemiyorum 'dedi.

İSVİÇRE BASININDA ÇIKAN HABERLER ASILSIZDI

İsviçre basınında olay patlak verdiğinde ortaya atılan ve oğlunun bavula sakladığı bir çakıl taşı yüzünden tutuklandığı şeklinde çıkan haberlerin tamamen asılsız olduğunu ve nereden kaynaklandığını bilmediğini söyleyen Varone, bu yüzden de üzgün olduğunu bildirdi. 'Bu olayın hiçbir yerinde oğlum veya bir başka aile bireyim yoktur.' dedi

İsviçre basınında son bir haftadır Varone'nin tutuklanması ile ilgili olarak Türkiye aleyhine yayınlar yapılıyor; Türkiye'nin emniyet ve yargı sistemi eleştiriliyordu.

OLAY NASIL OLMUŞTU

Temmuz aynın son haftasında tatil için ailesi ile birlikte Antalya'ya tatile giden Christian Varone, dönüşte Antalya havaalanında x-ray cihazından geçerken beraberindeki seyahat çantasında 20 cm büyüklüğünde bir taş parçası tespit edildi. Açılan çantadan tarihi nitelikte mermer taş parçası çıktı.

Önce gözaltına alınan Varone daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Pazartesi günü ceza evine konuldu. Avukatının yaptığı itiraz üzerine tutuklama kararı temyize gitti. Antalya 2 ağır ceza mahkemesi Salı günü toplanarak Varone'nin kefaletsiz olarak tahliyesine karar verdi. Varone'ye yurtdışı yasağı getirilmedi.İsviçreli emniyet müdürü Çarşamba günü öğleden sonra işlemleri tamamlanarak, ülkesine geri gönderildi.

VARONE KAMUOYUNDA TANINAN BİR KİŞİLİK

İsviçre'de emniyetinde çok tanınan bir kişilik olan Varone'nin tutuklanması İsviçre kamuoyu gündeminde bomba etkisi yarattı.İsviçre basını olayı 'Emniyet müdürü bir çakıl taşı yüzünden' tutuklandı şeklinde verdi.

Christian Varone, bütün kamuoyunun yakından tanıdığı bir isim, geçtiğimiz Mart ayında Valais kantonunda meydana gelen Belçikalı çocukları taşıyan otobüs kazası ile ilgili olarak yaptığı başarılı çalışmalarıyla adını duyurmuştu.

Varone, önümüzdeki seçimlerde kanton bakanlar kurulu ile federal meclise girmek için çaba gösteriyor. Politik çevrelerce de yakından tanınan bir şahsiyet olan Varone'nin tutuklanmasının siyasi kariyerini etkilemeyeceği yakın çevresince iddia ediliyor.