BIST 10.181
DOLAR 32,37
EURO 34,69
ALTIN 2.392,29
HABER /  GÜNCEL

Başbakan Erdoğan bunu da durdursun!

Nizip Çayı'na atılan kimyasal maddeler, tarımsal alanların sulaması için kullanılan baraja akıyor. Çevreye dehşet saçan bu duruma kimse dur demiyor.

Abone ol

Gaziantep’in Nizip ilçesinde, fabrikalardan çıkan atıkların çaya karıştığını ve tarım arazilerinin zarar gördüğünü söyleyen vatandaşlar, kimyasal atıklarla kirlenen çayın halkın sağlığını da tehdit ettiğini belirtti.

ekran-resmi-2012-08-05,-12.23.59-pm.png

Sanayi bölgesinde bulunan fabrikalardan çıkan atıkların Nizip Çayı’na karıştığını iddia eden vatandaşlar, çaydan gelen su ile çiftçiler tarafından sulama yapılan tarım arazilerindeki ekinlerin, oyun oynayan çocukların ve serinlemek için suya giren hayvanların zarar gördüğünü ifade ederek yetkililerin biran önce önlem almalarını istediler.

Öte yandan mezbahada kesilen hayvan atıklarının ve kanların da çaya döküldüğünü öne süren vatandaşlar bu atıklar yüzünden çok kötü koku oluştuğunu ve çayın kana bulandığını dile getirdiler. Hayvanlarının su ihtiyacını çaydan karşıladıklarını anlatan vatandaşlar, çayın kirliliğinden dolayı şuanda hayvanların bile suya yaklaşmadığını anımsattılar. Çayın kenarında bulunan artıma tesisinin hiçbir işe yaramamasından yakınan vatandaşlar, çok zor durumda olduklarını hatırlattılar.

ekran-resmi-2012-08-05,-12.24.09-pm.png

BAŞBAKAN ERGENE'YE DUR DEMİŞTİ

Televizyonda Ergene Nehri’ndeki kirlilikle ilgili görüntüleri izleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu telefonla arayarak “Veysel Bey, Ergene’nin hali ne böyle?” diye sorması üzerine Bakanlık çeşitli girişimlerde bulunmuştu.

NİZİP ÇAYI’NA KUŞ BİLE GİRMİYOR

Çaya karışan atıklar yüzünden birçok hastalığın yayıldığını ve Hancağız Barajı’na karışan Nizip Çayı ile barajın kuruduğunu belirten İstasyon Mahallesi Muhtarı Dede Kılıç “Nizip çevre yönetim sağlığının çalıştay üyesiyim. Bu çevre sorunlarına ilgi çekmek için Nizip teki kirliliği üç boyutta incelememiz mümkündür. Nizip çayının kirliliği sanayiden kaynaklanan kirliliktir. Nizip çayı Gaziantep organize sanayi bölgesinde Nizip’teki Hancağız barajına kadar olan 45 kilometrelik bir bölümde gerçekten çok büyük bir felaket Hancağız barajında önceden balık yaşarken, şuan ölü bir bataklık durumundadır. Sanayi bölgesinde üretim yapan bazı fabrikalar ve imalathaneler aşırı duman ve çok pis bir koku çıkarmaktadır. Bundan 8 mahallemiz önemli bir şekilde etkilemektedir. Hancağız barajından kaynaklanan kirlilikten dolayı da özellikle Karkamış’a kadar olan bölgelerde gerçekten bu durum muzdarip durumda çünkü bu kirli sudan ne derece verim alınır. Çaya bırakın insanları kuşlar bile giremiyor” dedi.

ekran-resmi-2012-08-05,-12.24.35-pm.png

KİMYASAL MADDE KARIŞAN SUYLA SULAMA YAPILIYOR

Çaya karışan atıkların halkın sağlığını tehdit ettiğini ve doğaya zarar verdiğini kaydeden Mehmet Ulukuş ise, “Bir takım yurt dışından ithal edilen kimyasallar, buralarda işlendikten sonra büyük kentlere gönderiliyor. Bu kimyasallarda fabrika atıklarıyla birlikte Nizip Çayı’na karışıyor. Gerekli kurumlar ile ne kadar görüştüysem de bir türlü sonuç alamadım. Bu atık sular, kimyasal maddeler Hancağız Barajı’na akıyor. Buradan sulamalar yapılıyor. Ancak bu konuda bize devlet desteği şarttır. Tarım alanlarına verdiği zararlar çok büyük. Çünkü buradan akan su baraja akıyor. Hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan tarım alanlarının sulaması yapılıyor” diye konuştu.