BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.429,22
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Türkiye'den Facebook'a yerli rakip geliyor

Konum paylaşımı odağında yerli mobil sosyal ağ olan SocialEyes, Facebook'un pabucunu dama atmaya hazırlanıyor.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM/ Sosyal ağ kullanımında dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer alan Türkiye’den bu alanda umut verici girişimler çıkıyor. Bunlardan sonuncusu ise geleceğin sosyal medya ağı olmaya aday, SocialEyes...

SocialEyes girişimcinin sosyal ağda aradığı özelliği bulamadığı gerçeğinden yola çıkan, yerli sosyal girişimlerden birisi.

DİĞER SOSYAL AĞLARA DA İMKAN TANIYOR

Can Kağıtçıbaşı ve Uğur Atar tarafından hayata geçirilen, Doruk Doğramacı‘nın 200 bin dolar tohum yatırımı yaptığı ağ, lokasyon temelinde kullanıcıların paylaşımlarına olanak tanıyor. Kullanıcılar Facebook, Twitter bağlantısıyla da hali hazırda kullanılan sosyal ağlarda paylaşımlarını devam ettirebiliyor.

LOKASYON BELİRTME ŞART

Lokasyon belirtmeden paylaşıma olanak tanımayan SocialEyes’ın bu özelliği kullanıcıların bir kısmını uzak tutacaksa da, ürünün temel özelliği bu olduğu için önemli. Kullanıcılar haritaya bakarak diğer kullanıcıların herkese açık yaptığı paylaşıma veya arkadaşlarının kendi aralarında yaptığı paylaşımlara anlık olarak ulaşabiliyor.

screen-shot-1435-07-06-at-3.59.22-pm.png 

EN DİKKAT ÇEKEN ÖZELLİK

Fotoğraf ve yazılı paylaşımların haricinde son dönemde Facebook’ta kullanım sayıları hızla artan ‘durum bildirimleri’ni de SocialEyes’ta paylaşabilen kullanıcılar ister arkadaşlarının isterlerse herkese açık paylaşım yapanların haber akışına ulaşabiliyor. Arkadaşlar haricinde hiç tanımadığı kişilere alışverişte veya sinemada sanal olarak eşlik edebilmesine olanak tanıyan SocialEyes’ın bu özelliği dikkat çekiyor.

ANDROİD KULLANICILARI İÇİN DE YOLDA

Kullanıcılar şu an için sadece iOS’ta çıkan uygulamayı indirebilirler. İlerleyen süreçte Android kullanıcıları için de uygulamayı çıkartmayı planlayan girişim kısa süre içerisinde 1000′den fazla indirmeye ulaştı. İndirme sayısından ziyade topluluğun aktif olmasının önemli olduğunu akılda tutarak, uygulamanın ilerleyen süreçte nasıl bir büyüme sağlayacağı merak konusu oldu.

'BİZDEN FACEBOOK ÇIKAR MI?'

Uygulamanın kurucusu Can Kağıtçıbaşı, SocialEyes'ı şu şekilde tanıtıyor:

"Daha önce yapılmamış birşey yapmak şarttı. Eğer amaç bu ülkeden internet sektöründe global bir marka çıkartmak ise tam anlamıyla orjinal ve gerçek anlamda insanların hayatlarındaki bir problemi çözen bir proje olmalıydı. Dünyadaki en fazla sosyal ağ kullanan ülkelerden biriyken neden henüz yerli bir proje çıkmamıştı? Biz de “Socialeyes” adlı mobil uygulamayı yarattık.

Hiç boş vaktiniz olduğunda ve canınız birşeyler yapmak istediğinde kimseyi bulamadığınız oldu mu? Acaba hangi arkadaşım nerededir, ne yapıyordur; şu anda benimle bir kahve içer mi, iki lokma birşey yer mi diye düşündüğünüz oldu mu? Arkadaşlarınızı tek tek telefon ile arayıp, mesaj atarak bunu yapmak mümkün olsa da pek de pratik bir çözüm olmadığı da bir gerçek.

PEKİ SOCİALEYES NE YAPAR?

Bu uygulamanın amacı insanların yüzyüze sosyalleşmesini sağlamak, spontane buluşmaları arttırmak.

Mood'unuzu (yani ruh halinizi veya istediğiniz aktiviteyi) seçerek etrafınızdaki arkadaşlarınıza belli bir uzaklık içerisinde “bildirim” (notification) göndermiş oluyorsunuz ve bu sayede arkadaşlarınız da sizin ne yapmak istediğiniz ile ilgili haberdar olmuş, açık bir davet almış oluyorlar. Bu ruh hallerini bir resimle de anlatabilirler. Yaptıkları paylaşımda dilerlerse bulundukları yerin değil de aktiviteyi gerçekleştirmek istedikleri lokasyonun da bilgisini paylaşabilirler. Bu sayede mesela yanlız başınıza kahve içmek yerine kaç zamandır görüşemediğiniz bir arkadaşınızla beraber bu zevki yaşayabileceksiniz. Hem de tek tek bütün arkadaşlarınıza mesaj atmadan, veya telefonla aramadan.

SOCİALEYES NASIL KULLANILIR? 

Uygulama içerisinde aktivite üzerine yorum yaparak ya da chat modülünde anlık mesajlaşarak organize olabilirsiniz. Yakınlardaki arkadaşlarınızdan otomatik bildirim yardımıyla haberdar olabilir, sosyalleşmek istemediğinizde uygulama içeresinden bir tuşla kolayca yapabilirsiniz.

Bunun ötesinde yeni arkadaşlar edinmek istiyorsanız bu paylaşımlarınızı arkadaşlarınız dışında çevrenizde bulunan herkesin görmesi için tek yapmanız gereken, paylaşımı yaparken “friends/everyone” seçeneğini isteginize göre değiştirmek olacaktır.

Dünyadaki mevcut bütün sosyal ağlar kullanıcıların geçmişe dönük, resim, video, düşünce, yazı, lokasyon paylaşımına olanak tanımaktadır. Bütün bu paylaşımlar insanların sadece sanal olarak sosyalleşmesine olanak sağlamakta, anlık olarak yüzyüze bir sosyalleşme imkanı sunmamakadır. Socialeyes uygulaması ise oluşturdugu “geleceğe dönük“ sistem ile kullanıcılarına yepyeni bir hizmet sunarak diğer mevcut uygulamalardan farklılaşmaktadır.

Bizden birgün bir Facebook, Twitter veya Whatsapp çıkar mı bilemeyiz. Belki de yakın zamanda bu ülkeden global bir marka olacak bir yazılım projesi çıkacak ve ancak bu gibi projeler sayesinde birgün milyar dolarlık bir şirket çıkmış olacak."