BIST 10.046
DOLAR 32,30
EURO 34,69
ALTIN 2.409,65
HABER /  GÜNCEL

Türkiye’den dünya literatürüne yeni bir böcek

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Ens...

Abone ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personeli Dr. Işıl Özdemir tarafından orman gülü üzerinde yeni bir yaprak biti türü bulundu.
Dünyada taksonomik çalışmalar için referans gösterilen Zootaxa dergisine gönderilerek onaylanan bu türe Rhododendronaphis tuatayae ismi verildi. Rhododendronaphis dünya için yeni cins, R. tuatayae ise dünya için yeni bir tür. Bulunan yaprak biti türüne, Bitki Koruma Müzesi’nin kurucusu Dr. NazifeTuatay’aatfedilerek “tuatayae” ismi verildi.

“BİTKİ KORUMA MÜZESİNDE 30 BİNDEN FAZLA ÖRNEK BULUNUYOR”
Bakanlığın ilk ve tek böcek müzesi olan NazifeTuatay Bitki Koruma Müzesi, Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteriyor. Müzede, tarımsal fauna ve mikroflora bölümünde 14 böcek takımından 225 familyaya ait 2 bin cins ve 2 bin 500’den fazla türe ait 30 bin’den fazla örnek yer alıyor.
Böcek türlerinin taksonomik olarak bilinmesi, tarımsal üretimde zararlı böceklerle mücadelede seçilecek yöntemin belirlenmesi ve ekonomik kaybın en aza indirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu amaçla bu böceklerin dahil oldukları gruplara yönelik taksonomik çalışmaların yürütülmesi, referans koleksiyonların oluşturulması ve teşhis yöntemlerinin geliştirilmesi için enstitüde çeşitli çalışmalar yürütülüyor.
Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş ise, enstitünün son yıllarda fiziki ve akademik kapasitesinin artırıldığını belirterek, bu tür bulguların artarak devam edeceğini ifade etti.
(İHA)