BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeden Çine dev ihracat

Türkiye ile Çin arasındaki ticaret artıyor. çinli işadamları Türkiye'den bordan fındığa kadar bir çok ürünü ülkelerine götürüyor.

Abone ol

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Çin'den Türkiye'ye gelen alım heyetiyle yapılan görüşmelerde kısa ve orta vadeli 1,5 milyar dolarlık ihracat kontratı imzalandığını bildirdi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 29-30 Mart 2007 tarihlerinde çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen ve Çin'in en önemli kamu alım şirketlerinin üst düzey yetkililerinin de aralarında bulunduğu 35 kişilik Çin alım heyeti yapılan görüşmelerin çok başarılı geçtiğini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi organizasyonuyla yapılan görüşmelere çok sayıda Türk iş adamının katıldığını belirten Tüzmen, yapılan görüşmelerde Türk firmalarıyla Çin alım heyeti arasında ''demir-çelik, krom, çinko, boraks, mermer, yün, tekstil ürünleri'' ile ilgili olarak öncelikle bir yıllık dönemi kapsayan 300 milyon dolarlık ihracat kontratlarının imzalandığını bildirdi.

Kısa vadeli kontratlara ek olarak Eti Krom A.Ş'nin de uzun vadeli 1,2 milyar dolarlık ''krom ve ferro krom'' ihracatı için anlaşma yaptığını anlatan Tüzmen, böylelikle Çin alım heyetiyle Türkiye'nin yaptığı toplam kontrat tutarının 1,5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Yapılan görüşmeler çerçevesinde elde edilen kazanımların bir başlangıç olduğunu söyleyen Tüzmen, ''Önümüzdeki dönemde yapılacak ihracat bağlantılarının daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz. Biz, Çin'i bir tehdit olarak değil, bir fırsat unsuru olarak değerlendireceğimizi söylemiştik. Şimdi bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz'' dedi.

ÇİN FİRMALARI FINDIK İÇİN KARADENİZ'E GELECEK

Son dönemde Çin'in en önemli bor alıcısı durumuna geldiğine de dikkat çeken Tüzmen, Çinli firmaların Türkiye'den doğrudan bor alımı yapmak için Ankara'da görüşmeler yapacaklarını belirtti. Çin alım heyetiyle yapılan görüşmelerde fındık ve fındık ürünleri ihracatının yanı sıra, zeytinyağı ihracatı kontratının da imzalandığını belirten Bakan Tüzmen, Çin'e fındık ve zeytinyağı ihracatı için yoğun çaba gösterdiklerini söyledi.

Fındık ve zeytinyağı ihracatı için Çin'in önümüzdeki dönemde önemli bir pazar olabileceğine işaret eden Tüzmen, Türkiye'nin Çin'e yönelik fındık tanıtım stratejisinin değiştiğini, önceliğin tüketiciler yerine fındığı ana girdi olarak kullanan sanayicilere verildiğini kaydetti. Bakan Tüzmen, bu çerçevede, Çin'in önemli sanayicilerinden oluşan bir heyetin bu hafta Türkiye'ye gelerek Karadeniz Bölgesi'ni ziyaret edeceğini ifade etti.