BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiyeden ABye sert tepki

Dışişleri Bakanlığı'nden AB sonuç bildirgesine büyük tepki

Abone ol

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nin kabul ettiği Sonuç Bildirgesi'nde "Türkiye'nin tam üyelik hedefine, katılım müzakereleri sürecine ve AB taahhütlerine" atıfların dolaylı yapılmış olmasının, "Türkiye'de ciddi bir hoşnutsuzluğa sebep olduğunu" söyledi.

Sözcü konuya ilişkin soruyu yanıtlarken, AB ülkeleri Dışişleri Bakanlarından oluşan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nde, "AB'nin genişleme süreci ile aralarında Türkiye'nin de bulunduğu, müzakere eden ve aday ülkelere ilişkin paragrafları içeren Sonuç Bildirgesi'nin Zirve'ye sunulmak üzere kabul edildiğinin, öğrenildiğini" belirtti.

Sözcü, söz konusu Bildirge'nin, "Türkiye'nin tam üyelik hedefini, katılım müzakereleri sürecini ve AB'nin taahhütlerini teyit eder nitelikte olduğunu" belirterek, "Bununla birlikte, bu unsurlara atıfların dolaylı bir şekilde yapılmış olması bizde ciddi bir hoşnutsuzluğa sebep olmuştur" dedi.

Metnin bu şekilde ortaya çıkma nedeninin, "üye ülkelerden birinin, Türkiye'ye karşı farklı tutumu olduğunu" kaydeden sözcü, "Bu tutumu, anlayışla karşılamamız mümkün değildir. Diğer taraftan, AB içerisinde büyük çoğunluğu oluşturan üye ülkelerin bize destek olan çabalarını da memnuniyetle not etmekteyiz" şeklinde konuştu.

Sözcü, Sonuç Bildirgesi hakkında Ankara'nın değerlendirmelerinin devam etmekte olduğunu da kaydetti.