BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.493,22
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Türkiye'den ABD'ye flaş Rakka mesajı

Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye'de yürütülen operasyonlarda öncelik Türkiye'nin güvenliği olduğunu söyledi. Kurtulmuş, Rakka'da Türkiye'nin kırmızı çizgilerini anlattı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Rakka konusunda ABD ile görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Bir terör örgütü vasıtasıyla bir başka terör örgütüne operasyon düzenlenmesini doğru bulmadıklarını belirten Kurtulmuş, Türk imamların evlerine düzenlenen baskınları konusunda Alman makamlarını uyararak, Türkler'in varlığının Avrupa'daki özgürlüğün teminatı olduğunu kaydetti.

Numan Kurtulmuş, dün Beştepe'de düzenlenen Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı. Rakka operasyonu konusunda, yerel unsurların desteklenmesi hususunu dile getiren Kurtulmuş, bölge DEAŞ'tan temizlendikten sonra da bölgenin bir başka terör örgütüne teslim edilmemesi gerektiğini kaydetti. Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:

"Öncelikle, Amerika Birleşik Devletlerinden çok üst düzey yetkililerle görüşmeler her şeyden evvel hayra alamettir. ABD ile özellikle Suriye'de bazı görüş ayrılıklarımızın giderilmeye başladığının, FETÖ konusunda olumlu adımlar atılmasına imkan sağlayacak birtakım görüş yakınlaşmalarının başladığının da işaretidir.

RAKKA OPERASYONU

Bir terör örgütünü herhangi bir şehirden çıkartırken diyelim ki Rakka'dan çıkartırken yerine başka bir terör örgütünü ikame etmenin son derece yanlış ve sakıncalı olacağını ifade ediyoruz. Başından beri tutumumuz budur. Türkiye hem DEAŞ'tan olağanüstü rahatsızdır, hem de DEAŞ'ın zararlarını yaşamaktadır. Türkiye'ye verdiği zararlar bütün dünyanın gözü önünde. Aynı şekilde PYD, YPG güçlerinin PKK ile kol kola, el ele Türkiye'ye karşı yapmış olduğu saldırıları da takip etmekte, PYD'yi de en az DEAŞ kadar zararlı görmektedir. Bizim için her iki örgüt arasında birisini tercih etme gibi bir şık yoktur. Bunu bütün dostlarımız, müttefiklerimiz biliyor, zaman zaman yürüttüğümüz operasyonlarda, desteklerini artırıyorlar.

"ÖNCELİK TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİ"

Bu operasyonların her biri Türkiye'nin kendi sınırlarını korumak için yapılmaktadır. Yani bir yeri bitirelim sonra şuraya başlayalım diye bir şey yok. Türkiye'nin güvenliği açısından burada ve orada yürütülen operasyon açısından bir fark yoktur. Bir takvim vermek, sahada uymayabilir. En kısmi kayıp verecek biçimde planlamalar yapılıyor. 

TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ PDY'NİN DIŞLANMASI

Türkiye ve Amerika tarafından Rakka ile ilgili bir ortak eylem planı çıkmalıdır. Öncelikli olarak bir bakış açısı ortaya çıkmalıdır. Ancak bu şekilde sağlanır. Nasıl hareket edileceği hususu ise bundan sonra düşünülecek şeydir. Türkiye'nin Rakka ile ilgili önceliği doğru unsurlarla doğru zamanda harekat düzenlenmesidir.

"ALMANYA'DAKİ İMAMLARIMIZIN HİÇBİRİ AJAN DEĞİLDİR"

Bu konuda Merkel ile Sayın Başbakanımız arasında gündeme geldi. Hiçbiri ajan değildir. Avrupa'da yükselen İslam düşmanlığına Alman siyasetçilerinde uyanık olması lazım. Evet önümüzde Avrupa için bir seçim dönemi. Seçimler olması maalesef Türkiye düşmanlığını hem de göçmen düşmanlığını artırıyor. Herkesin uyanık olması lazım. Faşizim dalgasının Avrupa'yı yutmaması için Avrupa'nın yabancılarla barış içerisinde yaşamasını öğrenmesi gerekiyor. Bu konuda Özellikle Türk vatandaşlarının olması onların özgürlüğünün de bir garantisidir. Aşırı akımlara karşı yabancılarla yan yana yaşamak istemeyen İslam algılarına karşı en önemli cevap, Avrupa'da Türkiye'nin vermiş olduğu din hizmetleridir. 

Almanlar bu ırkçı düşünceden uzaklaşmalıdırlar. Akıl mantık Avrupa için bunu söyler. Umut ediyorum bundan sonra o yaklaşım içerisinde olurlar.

"ÖĞRETMEN ATAMALARI"

Öğretmen atamalarıyla ilgili süreci Milli Eğitim Bakanımız yürütüyor. Biliyorsunuz bunlar sözleşmeli öğretmenler. Dediğim gibi ilgili çalışma yürütülüyor."