BIST 9.960
DOLAR 32,40
EURO 34,79
ALTIN 2.435,44
HABER /  SAĞLIK

Türkiye'de altına kaçıran kaçırana

Ege Üniversitesi'nin araştırmasına göre Türk halkının yüzde 3.5'i büyük abdestini altına kaçırıyor.

Abone ol

İNTERNET HABER- Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, büyük abdest kaçırma konusunda ülke genelinde 3 bin 200 kişiyi taramadan geçirdiklerini belirterek, elde ettikleri verilere göre Türk halkının yüzde 3.5'inin, büyük abdestini altına kaçırdığını, bunun da çok ciddi bir rakam olduğunu söyledi.

Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından bu yıl 30’uncusu gerçekleştirilen Ulusal Gastroenteroloji Kongresi, Antalya’nın Kemer İlçesi Beldibi Beldesi’ndeki Rixos Sungate Otel’de başladı. Kongre Düzenleme Komitesi Sekreteri ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Gastroenteroloji BilimDalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müjde Soytürk başkanlığında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Bor, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tarçın ve 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Berat Ellidokuz katıldı.

EVDEN ÇIKAMIYORLAR

Kongrede konuşulan ana başlıkların anlatıldığı basın toplantısında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Serhat Bor, büyük abdest kaçırma konusunun, Türkiye’nin en büyük tabularından biri olduğunu belirtti. Bu konuda Türkiye çapında yaptıkları çalışmaları aktaran Prof. Dr. Bor, "Çalışma kapsamında 3 bin 200 kişiyi taradık. Türk halkının yüzde 3.5’i, büyük abdestini altına kaçırıyor. Bu çok ciddi bir rakam.

60 yaş üzerinde bu rakam yüzde 15’e çıkıyor. Buinsanlar hiçbir zaman bu durumu söylemiyor ve gizliyor. Sosyal hayatları mahvoluyor, evlerinden çıkmıyor. Ancak birçok kişide tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastaların yaklaşık 3.2’sinde nedene yönelik araştırmalar yapıldıktan sonra, makattaki istemli kasları kuvvetlendirecek egzersizler yaparak, bunun çözümü mümkündür" diye konuştu.

HER 33 TÜRKTEN 1’İ ALTINA KAÇIRIYOR

Ege Üniversitesi’nde ’Büyük Abdest Kaçırma Polikliniği’ bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Serhat Bor, polikliniğe gelen hastaların yüzde 70’inin tedavisinde başarılı olduklarını kaydetti. Bazı egzersizler yaptırdıklarını vurgulayan Prof. Dr. Bor, "Aynı kol kası çalıştırır gibi düşünün. Çünkü yaşlandıkça, doğumlarla ve bele olan travmalarla bu tür kaçırmalar artıyor.

Bu kişiler geldiklerinde, makat kasları zayıflamış oluyor. İshal oldukları zaman da altına kaçırıyorlar. Makat kasını düzeltici tedaviler, bu tür hastalarda son derece yararlıdır. Evde yapılan doğumlar, bu tür olayı daha da çok artırmaktadır. Çünkü yırtıklar oluyor ve makat kasını etkiliyor. Bu durum, sık görülüyor. Ortalama her 33 Türk insanından 1’i altına kaçırmaktadır. Ne yazık ki bu yüksek bir rakam" dedi.

KONGRE 15 EYLÜL’DE SONA ERECEK

Prof. Dr. Müjde Soytürk ise kongrenin amacının, bilimsel aktivitelerin temelini oluşturmak ve bilimsel tartışma ortamı yaratmak olduğuna dikkati çekti. Türkiye’deki en büyük katılımlı kongre olduğuna değinen Prof. Dr. Soytürk, gastroenterologların bilgi paylaşımının yanı sıra, enfeksiyon hastalıkları uzmanları ve çocuk gastroenterologlarının da yer aldığını ifade etti. Kongrede yaklaşık 800 katılımcı olduğunu belirten Prof. Dr. Soytürk, 188 Türk konuşmacının yanı sıra, 14 yabancı konuşmacının yer aldığını ve önemli konuların görüşüldüğünü anlattı. Prof. Dr. Soytürk, "Kongrede 16 panel, 15konferans ve yaklaşık 70 sözlü sunum gerçekleştirildi. Pazar gününe kadar devam edeceğiz" diye konuştu. Kongre, 15 Eylül’de kapanış oturumuyla sona erecek.