BIST 9.048
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,97
HABER /  GÜNCEL

Türkiye'de 5 bin köye kurulacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de 5 bin köye, 5 bin gelir getirici orman kuracaklarını açıkladı.

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Türkiye'de, 5 bin köye, 5 bin gelir getirici orman kuracağız. Her türlü bakımı ve masrafı 3 yıl teşkilatımıza ait ama geliri vatandaşlara ait olacak. Bunun arasında 28 tane eylem planı var" dedi.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Gölcük mevkisinde üretim çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Eroğlu, daha sonra üretim tatbikatını izledi.

Eroğlu, burada yaptığı konuşmada, Orman Genel Müdürlüğünün ormanlara çok iyi baktığını vurguladı.

Orman teşkilatının Türkiye'nin en köklü ve güçlü kurumu olduğunu belirten Eroğlu, "Türkiye'de her yere ulaşan tek teşkilat Orman Genel Müdürlüğüdür. Hatta genel müdürlüğü biz 2011 yılında daha da büyüttük. Orman Genel Müdürlüğü daha önce sadece Türkiye'nin yüzde 27'lik ormanlık alanına bakarken şimdi artık bütün Türkiye'ye bakıyor" diye konuştu.

Eroğlu, 2011 yılında yürürlüğe giren kanun hükmündeki kararnameyle Orman Genel Müdürlüğünün, artık okul bahçelerinin, hastane avlularının, yol kenarlarının, açık alanların ve mezarlıkların ağaçlandırmasını yaptığını anlattı.

Orman teşkilatının yılda 400 milyon fidan ürettiğini anlatan Eroğlu, üretilen bu fidanların bir miktarını vatandaşlara, belediye başkanlıklarına, muhtarlara ücretsiz verdiklerini, sadece tutmayan fidanların parasını aldıklarını dile getirdi.

Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar sayesinde Türkiye'de bulunan ormanlık alanların kapasitesinin hızla arttığına işaret ederek, "Dünyada pek çok ülkede ormanlık alan azalırken, biz de son 12 yılda orman alanımız 9 milyon dekar arttı. Bir de odun serveti dediğimiz ağaçların hacimlerini topladığımız zaman 2003 yılında 1,2 milyar metreküpken şu anda 1,6 milyar metreküpe yükseldi. Ormanlarımız gelişiyor. Hem alan hem de odun serveti itibarıyla büyüyor. O bakımdan gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

ESKİDEN ORMANCI DEYİNCE EPEYCE ÇEKİNİLİRDİ

Orman teşkilatının faaliyetleri hakkında bilgiler veren Eroğlu, "Eskiden ormancı deyince epeyce çekinilirdi. Şimdi artık orman teşkilatı vatandaşların, orman köylümüzün hasmı değil hısımıdır diyoruz" dedi.

Eroğlu, 64. Hükümetin Eylem Planı içinde yer alan Kırsal Kalkınma Desteklerinin Orman Gelen Müdürlüğünün lokomotif olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Özellikle sayın Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu kırsal kalkınma için orman teşkilatı lokomotif olsun diye talimat verdi. Türkiye'de, 5 bin köye, 5 bin gelir getirici orman kuracağız. Her türlü bakımı ve masrafı 3 yıl teşkilatımıza ait ama geliri vatandaşlara ait olacak. Bunun arasında 28 tane eylem planı var. Bu eylem planları kapsamında, uygun alanlara ceviz, badem, fıstık çamı ve diğer gelir getirici ürünleri diktik. Hatta Kastamonu'da bir vatandaş İstanbul'a gitmiş arazisi boş duruyor ve bakamıyor da. Diyoruz ki ver arazini biz dikelim, 3 yıl bakalım, sana sadece toplaması ait olsun diyoruz. Ayrıca inşallah Bolu'da bal ormanlarını geliştireceğiz. Bolu'yu sertifikalı, şifalı bal diyarı yapmak istiyoruz."

Bakan Eroğlu ve protokol üyelerine, köylü kadınlar tarafından soba üzerinde yapılan gözleme ikram edildi.