BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

PKK Türkiye'yi hendekle meşgul ediyor çünkü...

Terör uzmanı yazar Nihat Ali Özcan, bugünkü yazısında PKK'nın neden Türkiye'yi hendekle meşgul ettiğini yazdı.

Abone ol

Nihat Ali Özcan, enerji politikaları ve boru hatlarının şekillenmesinde PKK'nın Rusya ve İran'ın görüşleri doğrultusunda tıpkı 90'larda olduğu gibi terörü tırmandırdığını ayrıntılarıyla anlattı.

Üniversitelerde "Terörizm" ve "Orta Doğu" üzerine dersler veren Milliyet yazarı Dr. Nihat Ali Özcan, terör örgütü PKK'nın son dönemde terör saldırılarını tırmandırmasının altındaki nedenleri kaleme aldı.

Doktora tezini PKK üzerine yazan Özcan, "PKK, Rusya ve tarih" başlıklı yazısında çarpıcı tespitlerde bulunuyor.

PKK'nın uzun tarihinde uluslararası sistemdeki değişimleri ve krizleri hep fırsata çevirdiğine dikkat çeken yazar, sözü şehirlerdeki “hendek” operasyonlarına getiriyor.

Örgütün hükümeti geri adım atmaya zorlamak, provoke etmek için terör eylemlerini derinleştirmeye, geniş alanlara yaymaya çalıştığını yazan Özcan, yazısına böyle devam ediyor:

OLUP BİTENLER 1992-93 YILLARINI HATIRLATIYOR

"Tam bu noktada olup bitenler bize 1992-93 yıllarını hatırlatıyor. Soğuk Savaş’ın sona erdiği, Türkiye karşıtı, Rusya, İran, Suriye ve Ermenistan ekseninin inşa edildiği günlerden söz ediyoruz. Hatırlatmak gerekirse, o yıllarda boru hatları/enerji politikaları yeniden şekilleniyor, bağımsızlığını kazanan Azerbaycan Ermenistan’la savaşıyor, Türkiye Kafkasya ve Orta Asya’da etkinlik kazanmaya çalışıyordu. Suriye ise tereddütlü politikaların ardından 1992 Eylül’ünde Rusya ve İran blokunu tercih ediyordu.


PKK, 1992 Eylül’ünde Kuzey Irak’ta giriştiği “köylü savaşının” ağır sonuçlarından Talabani’nin yardımıyla kurtulmuştu. Aldığı hasarı telafi etmek için, geleneksel “ateşkes”lerinden birini ilan etti. Ancak 1993 Mayıs’ında Bingöl’de otuz üç erin şehit edilmesiyle yeniden eylemlere başladı. Bunu Sivas ve Başbağlar saldırıları, Gazi olayları, Kırıkkale patlamaları takip etti. Hiçbir askeri gereklilik yokken, PKK saldırılarını Kuzey Doğu Anadolu’ya taşıdı.

BAKÜ-CEYHAN 10 YIL ÖTELENDİ

Türkiye içeride bu konuyla “meşgul” edilirken, dışarıda da ilginç gelişmeler yaşandı. Ermenistan, Rusya’nın yardımıyla Azerbaycan topraklarını işgal etti. Yine Rusya, Mavi Akımı inşa ederken, İran doğal gazını uygun koşullarda Türkiye’ye pazarlamıştı. Bakü-Ceyhan boru hattı ise on yıl ötelenirken, güzergâhı muhayyel “Kürdistan’ın” dışına çıkarılmıştı. Suriye eski günlerdeki gibi, Rusya ve İran ekseninde kalmıştı.

YENİ BORU HATTI PROJELERİ ÇÖKERTİLECEK

Bu günlerde yine Azerbaycan-Ermenistan arasında tansiyon yükseliyor, Rusya bölgede askeri varlığını tahkim ediyor. Tıpkı 1990’larda olduğu gibi. Yine Rusya, İran, Suriye, Ermenistan, Kıbrıs Rum Yönetimi ekseni güçleniyor. Türkiye ise içeride “hendek savaşları” ile meşgul. Resmi tamamlamak için geriye çökertilecek “boru hattı” ve ülkenin çeşitli yerlerinin yangın yerine çevrilmesi kalıyor. Tarihi hafıza, PKK’nın eylem çağrısının ardındaki nedenin bu olduğunu söylüyor."

TANAP mı hedefte?

Azeri doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa pazarına ulaştıracak olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) imzalar geçen yıl atılmıştı. TANAP'ın devreye girişi 2018 olarak planlanıyor.