BIST 10.177
DOLAR 32,37
EURO 34,71
ALTIN 2.400,83
HABER /  GÜNCEL

Türkiye yumruğunu masaya vurmalı

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Aydın Beyatlı, Musul ve Kerkük’ün IŞİD örgütü tarafından işgal edilmesine tepki gösterdi. ...

Abone ol

Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Aydın Beyatlı, Musul ve Kerkük’ün IŞİD örgütü tarafından işgal edilmesine tepki gösterdi.
Türkmenler, ellerinde Türk, Irak ve Irak-Türkmeneli Cephesi bayraklarıyla basın açıklaması için Mevlana Müzesi meydanında toplandı. Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Aydın Beyatlı yaptığı konuşmada, Irak’ın başına silahlı terör belasının musallat olduğuna söyledi. Bölgedeki siyasi ve idari boşluktan yararlanarak gelişen terörün Türkmenli bölgesinde kendini gösterdiğini kaydeden Beyatlı, “Maalesef terör baş döndürücü bir hızla Irak’ın diğer şehirlerine de sıçramıştır. Can ve mal güvenlikleri tehlikede olan ve tamamen silahsız olan Türkmen halkı perişan ve çaresizlik içine düşmüş ve şehirlerini terk etmek zorunda kalmışlardır. Devlet otoritesinin kaybolduğu bölgede silahsız ve sahipsiz kalan Türkmenlerin başta Türkiye’nin acil insani yardım, siyasi destek ve himayesine her zamankinden fazla ihtiyaç duydukları bir gerçektir. Irak’ta baş gösteren terör eylemini şiddetle kınıyor başta Birleşmiş Milletler, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ülkeleri, Türkiye ve İran’ı din mezhep ve etnik yapı gözetmeksizin mağdur olanların yanında durmaya, yerlerinden göç eden insanların yerlerine dönmesini sağlamaya ve mağduriyetlerinin giderilmesini sağlamaya çağırıyoruz” dedi.

“TÜRKİYE YUMRUĞUNU MASAYA VURMALI”
Kerkük’ün kardeş olarak gördüğü Konya’dan yardım beklediğini ifade eden Beyatlı, “Bugün Musul’da, Kerkük’te, Telafer’de kan akmakta. Türk kamuoyunun bugün yanımızda olmasını bekliyoruz. Bıçak kemiğe dayanmıştır Irak’ta. Bizler bu oyuna gelemeyeceğiz. Ümit ederiz ki, diğer gruplar da bu oyuna gelmez ve Irak bugünleri atlatarak tekrar barış ve kardeşlik içinde yaşayabilirler. Türkiye Cumhuriyeti devleti mutlak ve mutlak orada yaşayan insanların ve başta Türkmenlerin ensesindeki nefesini hissettirmeli. Ağırlığını bölgede hissettirmeli Irak’ın, Türkmenler’in yaşadığı bu katliamın bir an önce bitmesi için de yumruğunu masaya vurmalı, diplomasi yollarını kullanarak gerekeni yapmalıdır” diye konuştu.

ARKA SOKAKTAN YÜRÜTÜLDÜLER
Açıklamanın ardından Türkmenler, ellerindeki Türk, Irak ve Irak-Türkmeneli cephesi bayraklarıyla tekbir getirip, “Kerkük, Türk’tür, Türk kalacak” şeklinde sloganlar atarak Mevlana Meydanından Kayalı Park’a kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında polisin güvenlik önlemi adı altında az sayıdaki Türkmen ve sivili Mevlana Caddesinde 15 metre genişliğe sahip kaldırım yerine arka sokaklardan yürümesine izin vermesi tepki çekti. Olaya tepki gösteren Türkmenler, 18 Haziran Çarşamba günü saat 12.30’da Zafer Meydanı Camlıköşk’te düzenlenecek basın açıklamasına katılma kararı aldı.
Kayalıpark’a ulaşan Türkmenler burada İstiklal Marşını okuduktan sonra aralarından seçtikleri bir heyetle Konya Valisi Muammer Erol ile görüşmek üzere Valilik binasına geçti.
(İHA)