BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye ve Rusya arasında tarihi anlaşma!

İstanbul'da Erdoğan ile Putin görüşmesi yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. İki lider görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlerken, heyetler iki ülke arasında hayati önem taşıyan Türk Akımı anlaşmasına da imza koydu.

Abone ol

Rus gazını Türkiye'ye taşıyacak tarihi Türk Akımı anlaşması Türk ve Rus heyetleri arasında imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in huzurunda, her iki ülkenin enerji bakanları tarafından imzalanan anlaşma sonrası, Türkiye'ye verilen doğalgazın satış fiyatında da indirim kararı alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün saat 17.10'da başladı. Görüşme yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.  İki lider dana sonra ortak basın toplantısı düzenledi. İkili ilişkiler ve Suriye konusunda flaş açıklamalar yapan Erdoğan ve Putin ılımlı mesajlar verdi.

ERDOĞAN: NORMALLEŞME SÜRECİ AYNEN DEVAM EDECEK

İstanbul'da başlayan ve iki gün daha sürecek Enerji Kongresi'nin heyetler arasındaki görüşmelerle daha da farklı bir zenginliği kavuşacağını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

"Bugün devlet başkanları olarak açılış konuşmalarında bir arada bulunduk. Ardından ikili görüşmeleri gerçekleştirdik. Ve bakanlarımız ikili görüşmelerine devam edecekler.

Uzmanlarımız aynı şekilde görüşmeleri devam ettirecekler. Bu tabii ülkeler arasındaki enerji ile ilgili münasebetleri özellikle ilgilendiren konular. Bunun yanında ekonomik, siyasi, savunma, turizm ve kültürel görüşmeler de olacak.

Sayın başkanla dolu dolu bir gün geçirdik. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin aynen devam edeceğine inancım tamdır.

SURİYE KONUSU VE FIRAT KALKANI

Bölgedeki mevcut durum ile Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı operasyonunu görüştük. Bu konuda ne gibi bir işbirliği yapacağımızı değerlendirdik.

Türk Akımı konusunu aramızda değerlendirdik. Süreci hızlandırma olayına az önce atılan imzalarla noktayı koyduk."

"İLİŞKİLERİ NORMALLEŞTİRMEKTE MUTABIK KALMIŞTIK"

Düzenlenen kongrenin organizasyonundaki başarı için Türkiye'ye tebrik eden Rusya Devlet Başkanı Putin, zirvedeki görüşmelerin her iki taraf içinde oldukça verimli geçtiğini söyledi. Putin, ilişkilerin normalleşmesi için ilave çaba gösterilmesi konusunda da tarafların mutabık kaldığını açıkladı. İşte Putin'in açıklamalarından bazı satır başları:

"Özellikle şu konuya dikkatinizi çekmek isterim Rusya hükümeti Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan narenciyeyi Rus piyasasına açmış olduk. Rusya tarım ürünleri üretmiyor. Ve Türkiye'den bunları Rusya'ya ithal edince bizim fiyatlarımız düşecektir. Türk ortaklarımız için Rusya'nın piyasasının açılışı anlamına geliyor. 

"DOĞALGAZDA İNDİRİM YAPACAĞIZ"

2015 yılında Türkiye'den ihracatın hacmi 500 milyon dolar civarındaydı. Dolayısıyla önemli kararlar alındı. Rusya bu çalışmaya ilgi duymaktadır.

Enerji alanındaki işbirliğimizi ele aldık. Rusya'da hali hazırda 200'ü aşkın genç Türk öğrenci önümüzdeki dönemlerde nükleer güç uzmanı olacak gençler ilgili kurumlarda eğitim görmektedir. 

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi çevresinde Türkiye'ye doğalgaz indirimi yapılması konusunda mutabık kaldık.

SURİYE KONUSU

Biz hem Rusya, hem Türkiye olarak Suriye'de akan kanın durdurulmasından yanayız. Biz de Rusya'da, Suriye'deki siyasi çözüme en hızlı şekilde geçilmesini istiyoruz. Düşünüyoruz ki Suriye'de barışı isteyen herkes bunu desteklemeli. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23. Dünya Enerji Kongresi'nin ardından Beşiktaş'taki Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'ne geçti. Kongrenin ardından Rusya Devlet Baskanı Vladimir Putin de köşke geldi. Öte yandan Putin'in etrafındaki Rus korumalar dikkat çekti.

GÖRÜŞME ÖNCESİ AKAR DA KÖŞKE GELDİ

Öte yandan Erdoğan, Lütfi Kırdar'daki kongre sonrası saat 16.30 sıralarındaki Beşiktaş’taki Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü’ne geçti.

Erdoğan’ın girişinden kısa bir süre önce de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar köşke girdi.