BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

'Türkiye ve Ermenistan çekişirken, dostluk eli geri çekildi'

İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesi, Türkiye ve Ermenistan arasındaki dostluğu simgeleyen anıtın yıkılmasının, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın durduğunu gösterdiğini yazdı.

Abone ol

Kars'taki anıtın kısa süre önce çekilen bir fotoğrafı

İngiltere'de yayımlanan Independent gazetesi, Türkiye ve Ermenistan arasındaki dostluğu simgeleyen anıtın yıkılmasının, iki ülke arasındaki yakınlaşmanın durduğunu gösterdiğini yazdı.

Heykelin yapılması sürecinin başından beri tartışmalı olduğunu kaydeden Independent, özellikle Türkiye'deki milliyetçilerden ve Azerbaycan'dan sert itirazlar yükseldiğini hatırlatıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ocak ayında Kars'ı ziyaret ettiğinde, heykel için "ucube" sıfatını kullandığını hatırlatan gazete, Haziran'daki seçimler öncesinde, Erdoğan'ın, bu tür yorumları, milliyetçi kesimlerin oyunu alabilmek için yapmakla eleştirildiğini de ekliyor.

Heykeltraş Mehmet Aksoy'un eseri olan İnsanlık Anıtı, ortadan ikiye bölünmüş tek bir insanı tasvir ediyordu. Heykelin dün kesilen baş kısmı bir depoya kaldırıldı.

Hükümet yetkililerinin kente yakışmadığı, yasalara aykırı inşa edildiği gerekçesiyle yıkılmasını istedikleri anıtı korumak için sanatçılar ve aydınlar yoğun çaba sergilemişlerdi.

Yıkım işlemleri Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşınmış durumda. Avrupa Birliği'nin de yıkıma tepkili olduğu belirtiliyor.

Haftasonu heykeli korumak ve heykeltraş Mehmet Aksoy'a destek olmak üzere Kars'a giden sanatçılardan Tarık Akan, BBC Türkçe'ye verdiği mülakatta, heykelin yasalara aykırı şekilde yapılmadığını, gerekli tüm izinlerin alındığını söyledi.

Tarık Akan, heykelin yıkılması yolundaki kararı, "Kars'taki MHP oylarını elde etmeye yönelik bir girişim" olarak niteledi.

Heykeltraş Mehmet Aksoy da, en azından bir sanatçı duruşunun sergilendiğini ve eserin arkasında durulduğunu ifade etti. Aksoy, ''Yıksınlar yine yapacağız'' dedi.

33 metre yüksekliğindeki heykelin başka bir yere taşınmasına imkan olmadığı kaydediliyor.

Ermenistan ile Türkiye arasındaki yakınlaşmayı desteklemek amacıyla yapımına 2006 yılında başlanan heykel tonlarca ağırlıkta ve yıkımın yaklaşık 10 gün sürmesi bekleniyor.