BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,56
ALTIN 2.385,94
HABER /  DÜNYA

Türkiye ve ABD bundan korkuyor

Suriye'deki yeni PKK yapılanması Türkiye ve ABD'nin hesaplarını nasıl etkiledi?

Abone ol

Türkiye’nin "bir emrivaki kabul etmem" diyerek büyük tepki gösterdiği, Suriye’deki Kürtlerin "özerklik planları"nın Devlet Başkanı Beşar Esed’i iktidardan devirme mücadelesini "tehdit ettiği" yorumları yapılıyor.

Washington Post, Suriye’deki “bağımsız bir yönetim” oluşturma niyetli etnik Kurtlerle Araplar arasındaki çatışmalara dikkat çekerek girdiği haberinde “hakim Kürt grubu” olarak nitelediği PYD’nin savaşçılarının Suriye sınırında elde ettikleri kazanımlara vurgu yaptı.

Böylece, Esed rejiminin İran ve Hizbullah militanlarınca güçlendirildiği bir dönemde isyancıların birbiriyle güç mücadelesine girdiğine işaret eden gazete, PYD lideri Salih Müslim’in “öz yönetim” planlarını doğrularken cihatçı grupların Kürt bölgelerinde kabul etmeyeceklerini söylediğini kaydetti. Bunun ardından WPost şunları yazdı:

“ABD ve Türkiye, Kürt partisinin Suriye’de adeta bir devlet kurmasından duydukları kaygıyı dile getirdiler. PYD’nin Washington ve Ankara’nın terör örgütü olarak ilan ettiği ve Türkiye’de 30 yıllık ayrılıkçı isyanı yürüten Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile yakın bağları var. ABD Dışişleri Bakanlığı, planları ‘bir hayli provokatif’ olarak niletedi ve Kürt-Arap gerilimini daha artıracağını ekledi.”

“ÖZERK BÖLGEYİ KURMAK İSTİYORSA MEYDAN OKUMALARLA YÜZ YÜZE GELECEK"

ABD’li gazete, PYD’nin ise, “kendi Kürt nüfusunun kışkırtılmasından kaygı duyan Türkiye’nin Suriyeli isyancı grupları PYD’nin çıkarlarına karşı faaliyet göstermeye cesaretlendirdiğini öne sürdüğünü ancak Çarşamba günü dört muhalefet grubunun yayımladığı açıklamada PYD ile çatışmaların tüm Kürtlere karşı bir savaş oluşturmadığını söylediklerini de anımsattı.

“SURİYELİ KÜRTLERİN DAĞLARI BİLE YOK”

Bu arada, haberde değerlendirmelerine yer verilen, Londra’daki Dış Politika Merkezi’nden James Denselow ise, “Suriyeli Kürtler, Iraklı Kürtler gibi bir özerk bir bölgeyi kurmak umuyorlarsa eğer, meydan okumalarla karşı karşıya kalacaklar” uyarısında bulundu.

WPost da “Kürtlerin dağlardan başka dostu yok” deyimini anımsattığı haberinde Suriyeli Kürtlerin yoğunlaştığı El Cazira bölgesinin Kuzey Irak’taki dağlık bölgelerden yoksun olduğuna dikkat çekerek “Suriyeli Kürtlerin dağları bile yok” dedi.

Gazete, ayrıca Iraklı Kürtlerin de kendilerini Saddam saldırılarına karşı korumak amacıyla oluşturulan “uçuşa yasak bölgeyi” kendi yararlarına kullandıklarını belirtikten sonra Suriyeli Kürtlerin arasındaki iç çekişmelerin de kendi zararlarına olduğunun altını çizdi.

oyd