BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,83
ALTIN 2.409,67
HABER /  DÜNYA

Türkiye vazgeçilmez!

Bush döneminin şahin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, dış politika hakkında çok ilginç açıklamalar yaptı.

Abone ol

ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, uzun süren sessizliğini bozdu... Görevini Hillary Clinton'a bıraktıktan akademik hayatına geri dönen 57 yaşındaki Rice, kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde zaferi Cumhuriyetçi Parti'nin kazanması halinde başkan yardımcısı olarak tekrar siyasete dönecek olan Rice, dış politika konularında Türkiye'yi zirveye koydu. İşte Rice'ın açıklamaları:

DOSTÇA İLİŞKİLER KURMALIYIZ

* Türkiye'ye güven vermeliyiz. Ortadoğu'da Türkiye'nin ne kadar güçlü olduğunu görebiliyoruz. ABD olarak Türkiye ile yakın ilişkiler içinde olmamız şart. İsrail'in de Türkiye konusunda doğru adımlar atması gerekiyor.

* Verdiğimiz sözleri yerine getirmeliyiz. Türkiye başta olmak üzere Hindistan ve Brezilya ile stratejik ilişkilerimiz son yıllarda güçlenemedi.

* Eğer Amerikalılar dünyanın daha güvenli, daha özgür ve serbest piyasa ekonomise sahip olmasını istiyorsa daha dostani ilişkiler kurmalı.

* Ortadoğu'da çok tehlikeli bir Sünni-Şii savaşı yaşanabilir. Bunu engellemeliyiz. Suriyeli muhalifleri silahlandırmak gibi bir seçim yapmak durmunda kalabiliriz.

KADDAFİ KONUSU KAPANMALI

Libya'nın öldürülen lideri Muammer Kaddafi'nin kendisine aşık olduğunun hatırlatılması üzerine Rice, ilginç açıklamalar yaptı. Rice, "Muammer Kaddafi ile görüştük. İlgisinin olduğunu öğrendiğimde pek şaşırmadım. Ancak bu konu artık gündemden düşmeli. Çünkü hayatta olmayan birinin hakkında konuşmayı doğru bulmuyorum" dedi.