BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Türkiye sünnileri eğitmeye başladı

Musul Valisi Esil Nuceyfi, Türkiye'nin çeşitli kamplarda sünni güçlere askeri eğitimler vermeye başladığını açıkladı

Abone ol

Irak’ta, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının elindeki Musul kentinin valisi Esil Nuceyfi, Türk askerinin Musul’u kurtarma operasyonuna katılacak Sünni güçlere eğitim vermeye başladığını söyledi.

Nuceyfi, “Türkiye’den gelen askeri uzmanlar, güçlerimize kamplarda askeri eğitim veriyor. Türkiye, bu konuda her gün daha iyi bir rol alıyor. Ancak net bir şekilde Musul operasyonuna katılıp katılmayacağı, koalisyon güçleriyle yapacağı görüşmelere bağlıdır. Türkiye’nin bu operasyona katılması çok önemlidir” dedi.

Silah yardımı sözü

Türkiye’den silah talep ettiklerini ifade eden Nuceyfi, “Irak Başbakanı Haydar el İbadi ve Irak Savunma Bakanı Halit el Ubeydi aracılığıyla Türkiye’nin eğitim alan güçlerimize silah göndermesini istedik. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Irak ziyareti sırasında da taleplerimizi ilettik. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi de Ankara ziyaretinde bu konuyu ele aldı. Türk yetkililer eğitim alan güçlerimize silah gönderme sözü verdi ama bunun ne zaman, nasıl ve miktarının ne olacağı hakkında net bir bilgi vermedi” diye konuştu.

Önümüzdeki aylarda başlaması planlanan Musul’u kurtarma operasyonuna Irak ordusunun öncülük edeceğini kaydeden Nuceyfi, Şii milislerin bu operasyonda rol almasının yerel halkı rahatsız edebileceğini bu nedenle Sünni güçlerin bir an önce silah altına alınması için çalıştıklarını söyledi.

‘Şiiler gelmemeli’

Nuceyfi, 5 bini Musul merkezinde olmak üzere bölgede 20 bin civarında IŞİD militanı olduğunu vurgularken, devam eden operasyonların örgüte büyük darbe vurduğunu sözlerine ekledi.