BIST 10.557
DOLAR 32,18
EURO 35,16
ALTIN 2.433,14
HABER /  GÜNCEL

Türkiye stratejik olarak yenilebilir!

ABD, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik operasyonunun "stratejik yenilgi ile sonlanabileceği" uyarısı yaptı.

Abone ol

ABD, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK'ya karşı saldırıya geçmeden önce, geçtiğimiz yaz İsrail’in Lübnan'daki 'stratejik yenilgisi'nden ders çıkarması uyarısında bulundu.

Türkiye'yi Kuzey Irak'taki PKK'ya saldırmaması için ikna etmeye çalışan Bush yönetimi, kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde İsrail deneyimini örnek gösterdi.

Türkiye'den kartlarını açık oynamak yerine elini saklamasını isteyen ABD'li yetkililer İsrail'in Şii militan gruplara karşı savaşını 'stratejik yenilgi' olarak tanımlayıp, İsrail'in bu saldırılarda askeri amaçlarını elde edemediğini, uluslararası camia tarafından kınandığını ve bu saldırıların 'İsrail ordusunun yenilmezliği efsanesi'nin de yıkılmasına yol açtığını anlattı.

Oysa geçtiğimiz yıl ağustos ayında Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğu sonucu ateşkes yapılması sonrası İsrail'in bir ay süren savaşını destekleyen Başkan George W. Bush, "Hizbullah İsrail'e saldırdı. Krizi Hizbullah başlattı ve yenildi" demişti.

Konuyu yakından izleyen uluslararası gözlemciler ise PKK'lı teröristlerinin Kuzey Irak'tan sınır ötesi saldırılarda bulunmasını geçen yıl Hizbullah'ın İsrail ile yaşadığı sorunla büyük benzerlik gösterdiğini söyledi.

Ancak uzmanlar, Türkiye'nin geçen yıl temmuz ayında İsrail'in içinde bulunduğu durumla karşı karşıya kalmasına rağmen, uzun süredir NATO müttefiki olan Ankara'nın PKK'ya karşı harekete geçme konusunda ABD desteğinden yoksun olduğunu, bunun da kamuoyu, politikacı ve askeri ile Türkiye'yi kızdırdığını belirtti.

Askeri uzmanlar da, ABD'nin itirazlarını gözardı etmesi halinde Ankara'nın askeri operasyonunun da İsrail'inkine benzeyebileceğini, PKK'nın üslerini yerle bir etmek için düzenlenecek saldırıların daha çok havadan yapılacağını, karadan ise kısıtlı bir saldırı gerçekleştirileceğini ifade etti.


(Haber: Metin Güneş/CNN TÜRK/Londra )