BIST 9.704
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,44
HABER /  DÜNYA

Türkiye sonunda ikna etti!

PYD lideri Salih Müslim'in Türkiye'nin 'Esad'la işbirliğini kes' teklifini kabul etmesi üzerine Kobani'ye yardım TIR'ları yola çıktı.

Abone ol

PYD Başkanı Salih Müslim, Dışişleri ve MİT'le yaptığı görüşmede Suriye ile dirsek temasına girmeyeceği sözünü verdi.

PYD safını belirleyince, Ayn el Arap (Kobani) bölgesine destek kapısı açıldı. İlaç ve gıda TIR'ları yola çıkarken, Kürt yönetimi aracılığıyla da lojistik destek sağlanacak. IŞİD'in kuşatma altında tuttuğu Kobani bölgesinde yaşam koridoru açılıyor. Türkiye'ye gelen PYD Başkanı Salih Müslim, Dışişleri ve istihbarat yetkilileri ile yaptığı kritik görüşmede Esad'la dirsek temasına girmeyeceği sözü vererek safını belirledi. Suriye'de Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket dileceği mesajını vererek pozisyonunu netleştirince, Ankara-Erbil hattında da Kobani'ye yardım trafiği hareketlendi. Gıda, ilaç gibi temel ihtiyaçların karşılanması için her türlü kolaylık gösterilecek. Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Kobani'ye kontrollü şekilde lojistik destek sağlamasına olanak sağlanacak. Barzani Yardım Vakfı da, Kobani'ye yardım TIR'larının sayısını artırıyor.
 
"TÜRKİYE'YE İHTİYACIMIZ VAR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Kobani'nin düşmesini istemeyiz" sözlerinin ardından PYD Başkanı Müslim'in sessiz sedasız gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde önemli diyaloglar yaşandı. Müslim, Kobani'deki insanların kendilerini savunabilmeleri için Türkiye'nin desteğine ihtiyaçları bulunduğunu, IŞİD'le mücadele için ağır silahların ulaşabileceği bir koridora ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kürt yönetiminin Türkiye'nin olurunu almadan kendilerine mühimmat yardımı yapmayacağını ifade eden Müslim'in, "Kürtler Kobani'de yaşam mücadelesi veriyor. Yerel güçlerin desteklenmesi gerekiyor. Sokak savaşı başladı; bu insanların katledilmesi demek. IŞİD 20 km menzilli füzelerle saldırıyor. Bizim elimizde eski model tanksavar, Kalaşnikof var. Türkiye izin verirse diğer Kürt güçleri IŞİD mevzilerini geçerek bize yardım edebilir" dediği öğrenildi.
 
SİLAH DEĞİL YAŞAM KORİDORU

Ankara ise insani yardımlar noktasında devrede olduğu, Kobani ile birlikte sınır hattında öncelikli olarak üç güvenli bölge oluşturarak sivilleri koruma altına alınabileceği mesajını verdi. Yardımların insani yardım malzemesi boyutunu geçmeyeceği vurgulandı. Barzani Yardım Vakfı'nın gönderdiği temel ihtiyaç malzemeleri, gıdaların bulunduğu yardım TIR'ları da Habur'dan geçirerek Mürşitpınar Sınır Kapısı'sından Kobani'ye gönderildi.
 
HAVA BOMBARDIMANI SÜRÜYOR

Kobani'nin IŞİD'in eline geçmemesi konusunda diplomasi trafiği sürerken, çatışmaların arttığı Kobani'ye hâkim tepelere çok sayıda tank yerleştirildi. Türk topraklarına yönelik taciz amaçlı atılan havanların kimden geldiğine bakılmadan karşılık veriliyor. IŞİD dün de Kobani'ye tanklar ve ağır silahlarla saldırılarını sürdürdü. Kobani'de, IŞİD ile YPG arasında sokak çatışmaları başladı. Rakka'ya bağlı Tel Abyad ile Kobani bölgesi arasında yaşayan siviller de bayramda evlerini terk etmek durumunda kaldı.