BIST 10.209
DOLAR 32,43
EURO 34,79
ALTIN 2.400,07
HABER /  GÜNCEL

Türkiye Shell ile Akdeniz'de petrol arayacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Antalya Körfezi'nde petrol aramak için petrol devi Shell ile anlaşma imzaladı.

Abone ol

Türkiye, Akdeniz'de petrol ve Güneydoğu'da kaya gazı arama ve üretimi için enerji devi Shell ile anlaşma imzaladı.

Anlaşma, Kıbrıs ile bölgede petrol araması konusunda yaşanan sorunlara yeni bir boyut katabilir.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Shell arasında imzalanan anlaşma, Kıbrıs hükümetinin adanın güney kıyılarında gaz arama projesi başlatmasının sonrasına rastlıyor.

Bölünmüş adanın uluslararası tanınırlığa sahip hükümetini tanımayan Türkiye, Kıbrıs'ın adanın birleştirilmesine yönelik BM müzakerelerinin sürdüğü bir ortamda petrol ve gaz arama faaliyetleri yürütmeye hakkı olmadığını savunuyor.

Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, imza töreni sırasında yaptığı açıklamada anlaşmanın uluslararası spekülasyonlarla bir ilgisi olmadığını söyledi.

Anlaşmaya TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal ile Shell Uluslararası Arama ve Üretim Başkanı Malcolm Brinded imza koydu.

Anlaşma uyarınca ortakların payı Akdeniz için yüzde 50-50 oranında olacak.

Uysal, ortakların 2014 yılına kadar Antalya Körfezi'nde sismik aramalar yapacaklarını ve ardından sondaj çalışmalarının başlayacağını söyledi.

TPAO İskenderun Körfezi'nde petrol aranması ile ilgili olarak Exxon, Chevron, Total, Petrobras, Statoil, RWE ve Shell ile anlaşma konusunda müzakerelere başlanacağının sinyalini verdi.

Türkiye ile Yunanistan'ın da Akdeniz ve Ege'de petrol aranması konusunda ihtilafları bulunuyor.

Kıbrıs yeni ihale hazırlığında

Kıbrıs ise önümüzdeki 4-6 hafta içinde keşif amaçlı sondaj çalışmaları yapılması için yeni bir ihale turu açacağını ilan etti.

"Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, "Bu kararla hükümet bir kez daha Kıbrıs Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölge içindeki egemenlik haklarını kullanma kararlılığını ortaya koymaktadır." dedi.

Kıbrıs münhasır ekonomik bölgesi 13 alana bölünmüş durumda; Stefanu halen Amerikan Noble şirketinin çalışmalarını sürdürdüğü alan dışındaki tüm alanlar için ihale açacaklarını kaydetti.