BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,09
ALTIN 2.524,43
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İşte Kılıçdaroğlu'nun Dersim yanıtı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da katıldığı bir etkinlikte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dersim iddialarına yanıt verdi

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı Dersim belgeleri CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu tatmin etmedi.

Başbakan Erdoğan'ın dün yeni gibi açıkladığı belge ve kitapların 'eski' olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın dilediği 'özürle' ilgili ise sözünü sakınmadı.

"Özür yetmez. Devletin tüm arşivlerini açacaksın. Aynı zamanda Dersim Sürgünleri'nin de arşivlerini açacaksın. O zaman biz de tarihimizle yüzleşiriz."

NİYE AÇMIYORSUN?

Hükümetin 12 Eylül referandumu öncesi 'devrimciler ve ülkücülerin' duygularını sömürerek anayasa değişikliğinin gerçekleştirildiği iddiasında bulunan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın Dersim çıkışının altında da başka hesaplar olduğunu ileri sürdü.

"Dersimli acısını bal eylemiştir. Dersimli acısını AKP'ye sömürtmez, sömürtemez."

ARŞİV YOK İDDİASI

Başbakan Erdoğan'ın dünkü konuşmasında 'Arşiv yok' açıklamasının da yalan olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Sana düşen görev özür dilemenin yanında devletin arşivlerini açmaktır. Devletin arşivlerini açmak bir kısmıyla yeter. Ama bir kısmıyla yetmez. Özrünün devamı olan şeyleri de yapman lazım. Dersim sürgünleri vardır. O sürgünlerinde arşivlerini açıklanması lazım.

O DEFTERİ KENDİSİ BİLİR

Sayın Başbakan bilir. Ben o defterleri istedim, vermediler. Bu ülkenin ana muhalefet liderinden gizlediğiniz şeyi açın da herkes görsün. Ben isteyince 'Kılıçdaroğlu Dersim arşivini açarım' dedi. Ben de aç diyorum. Yüreğin yetiyorsa aç! Dün çıkmış 'Arşiv yok' diyor. Arşiv var ve sen o arşivleri açacaksın."

SÜRGÜNDEKİ TOPRAKLARI İADE ET

Dersim sürgünlerine verilen topraklara daha sonra el konulduğunu da hatırlatan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a 'o toprakları da iade et' çağrısında bulundu. 

Kılıçdaroğlu ayrıca, Türkiye'nin Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Sabahattin Ali ve Necip Fazıl Kısakürek gibi gizli kalan arşivlerin de açılmasını istedi.