BIST 10.719
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.499,13
HABER /  GÜNCEL

Türkiye peşinde İsveç oyalıyor!

PKK itirafçısı JİTEM eski elemanı gününü gün ederken Türkiye'yi de karıştırmaya devam ediyor. İsveç ise bizi oyalıyor.

Abone ol

Yakalandıktan sonra itirafçı olan, daha sonra örgüt tarafından yurtdışına kaçırılan Abdülkadir Aygan hakkında hem Diyarbakır Askeri Mahkemesi, hem de Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "aranma kararı" bulunduğu belirlendi.

PKK'nın dağ kadrosunda uzun süre kalan ve giriştiği çatışmada yakalanınca itirafçı olan, daha sonra PKK'lılar tarafından yurtdışına kaçırıldıktan sonra güvenlik birimleri aleyhine yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Abdülkadir Aygan'ın, Türkiye'ye iadesi için hem Diyarbakır Askeri Mahkemesi'nin, hem de Geniş Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararlarının bulunduğu belirlendi.

Türkiye'de iki ayrı mahkemenin verdiği ve Aygan'ın yakalanıp Türkiye'ye iade edilmesine ilişkin kararları doğrultusunda,. Adalet Bakanlığı Aygan ile ilgili belgeleri 2007 yılında İsveç'e gönderdi. Ancak, İsveç makamları, aylar süren incelemelerden sonra, "iade için belgelerin yetersiz olduğunu" gerekçe gösterdi ve Türkiye'den ek bilgi istedi. Bu belgeler de 2008 yılının Ağustos ayında ilgili ülkeye ulaştırıldı.

[PAGE]

AYGAN İÇİN RESMİ BİLGİ YOK Abdülkadir Aygan'ın, gözaltına alındığı ve daha sonra serbest bırakıldığına ilişkin Interpol Dairesi Başkanlığı'na ve Dışişleri Bakanlığı'na resmi bir bilgi verilmedi. Türkiye, İsveç'den Aygan ile ilgili yapılan işlemler konusunda Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla bilgi istedi. Ancak, henüz bu konuda hiç bir makama bilgi verilmedi.Aygan ile ilgili gelişmeleri yakından izleyen Adalet Bakanlığı da, Dışişleri Bakanlığı'na basındaki bilgilere dayanarak bilgi sordu.

İADE KONUSUNDA UMUTSUZLUK
İtirafçı olduktan sonra Jandarma'da maaşlı olarak çalıştığını ve isimlerini verdiği görevlilerin cinayetler işlediğini iddia eden Abdülkadir Aygan'ın, suçladığı isimler arasında, çatışmada gazi olan ve emekli Albay Abdülkerim Kırca da bulunuyordu. Kırca, intihar etmeden önce avukatı Yurdakan Yıldız'a "Bu ülkede teröristler şehitlerden, gazilerden kıymetli oldu. Onların söyledikleri doğru olarak kabul edilip sayfa sayfa yazılar yazıyorlar" deyip, suçlamalara tepki göstermişti.

[PAGE]

 İADESİ NEREYDE İMKANSIZ 

Abdülkadir Aygan'ın Türkiye'ye iadesini "çok zayıf bir olasılık" olarak değerlendiren Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri ise "PKK'nın önde gelen isimlerinden Rıza Altun'u, Avusturya makamları bize iade etmemek için Kuzey Irak'a göndermişlerdi. İsveç de, Aygan'ı iade etmemek için her yolu deniyor. İade dosyası eksik diye uzun süredir oyalıyordu. Oyalamaya da bundan sonra da devam edecek. Türkiye'nin ısrarlı tutumu devam edince de, bu kişinin ülkelerinden ayrıldığı bilgisi verilecek. Son yıllarda batı ülkeleri hep bu taktiği kullanıyor. Aranan teröristler bu yüzden batı ülkelerinde iade edilmeyeceklerinin rahatlığıyla hareket ediyorlar" dediler.

Saygı Öztürk/ Hürriyet