BIST 10.677
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.442,58
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Türkiye Libya için doğrudan devrede

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Libya'da barış için yol haritası hazırladıklarını söyledi

Abone ol
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, değişim dalgasının yaşandığı bölge turunda, Bahreyn, Katar ve Suriye'de önemli görüşmelerde bulundu. Davutoğlu, Libya'da ateşkes ve siyasi değişimi sağlayacak harita üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türiye'nin Şam Büyükelçiliği'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı temaslar ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. İlk olarak Bahreyn'de yaptığı temaslar ile ilgili bilgi veren Davutoğlu Bahreynde Bahreyn Kralı, Başbakanı ve Veliaht Prensinin yanı sıra Dışişleri bakanı ve siyasi gruplar ile ayrı ayrı görüştüğünü ifade eden Davutoğlu, "Bahreyn'in istikrarına büyük önem veriyoruz. Bahreyn'deki reform çabalarının sürmesi gerektiğine inanıyoruz. Çünkü Bahreyn'deki reform çabalarının aksaması Bayreyn'deki istikrara olumsuz etkisi olacaktır." dedi.

"Şİİ SÜNNİ HASSASEYET SEBEBİYLE DİKKATLERİMİZİ BAHREYNE YOĞUNLAŞTIRDIK"

Bahreyn'de mezhepsel anlamda bir hassasiyet bulunduğuna dikkat çeken Davutoğlu,
"Özellikle Şii ve Sünni arasındaki hassasiyet ve şu anda var olan hassasiyetler dolayısıyla tüm dikkatlerimizi Bahreyn üzerine yoğunlaştırmış durumdayız. Ziyaretim vesilesiyle Türkiye'nin görüşlerini ilgili taraflarla görüşme imkanı buldum. Çok samimi ve kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdik. Sünnileri temsilen Tecemmi gurubu, Şiileri temsilen Vifak grubu temsilcileri ile görüşmeler yaptık. Bir yanda halkın taleplerinin Bahreyn'in istikrarını bozmadan nasıl hayata geçirilebileceği konusunda kanaatlerimizi paylaştık." diye konuştu.

"LİBYA'DA ATEŞKES VE SİYASİ DEĞİŞİMİ SAĞLAYACAK HARİTA ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Konuşmasında Katar ziyaretini değerlendiren Dışişleri Bakanı Davutoğlu, yaptığı görüşmelerin ana sebebinin Libya'daki gelişmeleri değerlendirmek olduğunu ifade ederek, "Libya Ulusal Konseyi'nin önde gelen isimlerinden Muhammed Cibril ile kapsamlı görüşmeler yaptık. Pazartesi günü de Trablus'tan gelen özel temsilci ile görüştük. İlgili taraflarla yaptığımız görüşmelerde bir ateşkes ve siyasi değişimi destekleyecek bir yol haritası üzerende çalışmalarımızı sürdürüp bu konuda geldiğimiz noktayı önümüzdeki günlerde kısa bir sürede açıklamayı düşünüyoruz." bilgisini verdi.

"SURİYE ORTADOĞU'DA EN ÇOK ÖNEM VERDİĞİMİZ ÜLKEDİR"

Son olarak geldiği Suriye ziyaretini değerlendiren Davutoğlu Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile yaklaşık 3 saat görüştüğünü söyledi. Esad ile yaptığı görüşmelerde görüşlerini paylaşma imkanı bulduğunu ifade eden Davutoğlu, "Sayın Beşşar Esad'ın Ortadoğu'da değişim rüzgarlarının esmeye başladığı ilk günlerde vurguladığı reform ihtiyacını kendisiyle paylaştık. Suriye gerçekten bizim için en uzun kara sınırımız hem de son yıllarda geliştirdiğimiz yoğun ilişkilerimiz dolayısıyla bütün Ortadoğu'da en çok önem verdiğimiz ülkedir. Suriye hükümeti ile başta Beşşar Esad olmak üzere her konuyu rahatça konuşup paylaşabiliyoruz." şeklinde konuştu.

"Kanaatlerimizi dost ve kardeş bir ülke ile ilgilenen ve kaderinde ortak olarak gördüğümüz bir çerçevede ele alıyoruz" diyen Davutoğlu, "Çok verimli bir görüşme oldu. Biz Suriye'yi daha da güçlendirecek olan geleceğe hazırayacak olan kapsamlı bir reformun hayata geçirilmesine büyük bir önem veriyoruz. Bu konuyla ilgili kanaatlerimizi kendisiyle paylaştık. Böylesi kapsamlı bir reform çabası eminim ki Suriye'yi güçlü kılacak ve geleceğe hazırlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye ile ilgili yaptıkları görüşmelerde gerek kendisinin, gerekse Başbakan Erdoğan'ın görüşmeler yaptığını ve MİT Müşteşarının ziyaretini hatırlatarak, tüm görüşmelerin yapılan çalışmaların birer parçası olduğunu aktardı.
Davutoğlu Esad ile yaptığı görüşmede ayrıca Başbakan Erdoğan'ın görüşlerini iletme fırsatı bulduğunu da belirterek, "Düşüncelerimizin anlaşılması noktasında gerçekten çok önemli bir görüşme olduğunu düşünüyorum" dedi.

"BÖLGEDEKİ DEĞİŞİM SEBEBİYLE FİLİSİTİN SORUNU GÖZARDI EDİLMEMELİ"

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'nde Hamas lideri Halid Meşal ile görüştüğünü de kaydeden Davutoğlu, görüşmede Filistin uzlaşı noktasında görüşlerini paylaştığını aktardı. "Bölgedeki değişim sebebiyle Filisitin sorunu gözardı edilmemeli" tavsiyesinde bulunan Davutoğlu, bölgedeki değişim dalgasının merkezinde Filistin sorunun çözülememiş olmasının etkisi olduğunu belirtti.

Londra'da Mahmut Abbas ile görüştüğünü de hatırlatan Davutoğlu, Abbas'ın kendilerine ilettiği girişim ve görüşleri Halid Meşal ile paylaşma imkanı bulduğunu ifade etti. Filistinliler arasında görüş ayrılıkların bir an önce bitmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Davutoğlu, "Filistin'de atılacak pozitif adımların bölgedeki değişim rüzgarlarına olumlu yönde etkileyeceği kanaatindeyim. Aksine Filistin'de çıkabilecek bir krizin bu anlamda İsrail'in Gazze saldırısı büyük bir risk oluşturmuştu. Bölgedeki istikrarsızlıklara sebebiyet vereceğini düşünüyoruz. Bu görüşlerimizi kendisi ile paylaştık." diye konuştu.
Bakan Davutoğlu, Suriye'deki son durumla ilgili bir yerden Suriye'ye mesaj taşıyıp taşamadığı yönündaki bir soruya, "Biz dost ve kardeş Suriye'ye hiç bir yerden mesaj taşımayız. Hiç bir ülkeye hiç bir başka ülke adına mesaj taşınmaz. Kanaatlerimizi paylaşıyoruz. Bu kanaatlerimizi dost ve kardeşçe paylaşıyoruz. İran'a gideriz İran'a mesaj götürdünüz mü? Suriye'ye gideriz mesaj götürdünüz mü? Bu alışkanlıkları bırakmamız lazım. Türkiye'nin kendi özgün görüşleri vardır. Bu görüşlerini doğu ve batı ile paylaşır. Suriye için bir arabuluculuk söz konusu değil. Bu iç çalışmalarıdır. Ancak biz kendi kanaatlerimizi paylaşırız. Ancak hiç bir ülkeye bir şeyi empoze etmeye çalışmadık." yanıtını verdi.