BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.431,77
HABER /  GÜNCEL

Türkiye kayıp parçaları birleştiriyor

Fransa'da geçen haftaki kanlı market baskınının zanlıları arasında gösterilen Hayat Boumeddienne'nin izi hala bulunamadı.

Abone ol

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Independent, Hayat Boumedienne'nin bulunmasına yönelik yürütülen çalışamalarla ilgili bir haber yayınladı.

Gazetenin iç sayfalarındaki haberin başlığı ise "Türkler silahlı saldırganın partnerinin kayıp günleri ile ilgili parçaları birleştiriyor".

Haberde atıfta bulunulan kişi, halen Fransa'nın arananlar listesinin başında yer alan Hayat Boumedienne.

Boumedienne, Fransa'da geçen hafta bir polisi öldüren, koşer ürünler satan bir markette 19 kişiyi rehin aldıktan sonra düzenlenen operasyonla öldürülen Amedy Coulibaly'nin kız arkadaşı.

Independent muhabiri Isabel Hunter, 26 yaşındaki Boumedienne Suriye'ye geçmeden önce kaldığı İstanbul Kadıköy'den bildirmiş. Haberde, Boumedienne'nin kaldığı tespit edilen Bade Otel'in sahibinin "avukatların tavsiyesi üzerine" yorum yapmaktan kaçındığı belirtiliyor.

Independent muhabirine konuşan ve 24 saat açık bir bakkalı işleten Cem adlı bir kişi ise Boumedienne'in otelde köşesine çekildiğinden emin olduğunu söylemiş. Haberde Türk yetkililerin Boumedienne'in parmaklarının ucundan kayıp gitmesine izin verdiklerine yönelik iddialara sert tepki gösterdikleri de belirtiliyor ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın şu sözlerine yer veriliyor:

"Fransa bizi, onun (Hayat Boumedienne'in) Türkiye'ye girişi öncesi statüsü hakkında bilgilendirmedi. Bu nedenle onun Türkiye'ye girişini yasaklayacak özel bir yasak yoktu."

FRANSIZ HÜKÜMETİ DERS ALMADI

Daily Telegraph gazetesine konuşan Suriye'deki Fransız cihatçıların ailelerinin avukatlarından Samia Maktouf ise Hayat Boumeddiene'in kaçısından Fransız hükümetini sorumlu tutmuş.

Samia Maktouf, "Fransa hükümeti hiç ders almadı. Polis, Muhammed Merah gibi Hayat Boumeddiene hakkında da herşeyi biliyordu. Boumeddiene cihatçı grubun bilinen bir üyesiydi ve bir süre izlenmişti. Peki onu izlemeyi neden durdurdular?" diyor.

Cezayir asıllı Muhammed Merah 2012'de Fransa'nın Toulouse bölgesinde düzenlediği saldırılarda üç Fransız askeri ile üçü çocuk dört Yahudi sivili öldürmüş, daha sonra düzenlenen bir operasyonda polis tarafından öldürülmüştü.