BIST 9.525
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.489,83
HABER /  GÜNCEL

Türkiye ittifakı değil Türkiye nifakı

Ulusalcıların 30 Ağustos Zaferi'nin hatırına düzenlediği 'Türkiye İttifakı' toplantısı gergin geçti. Kavganın fitilini Halkın Yükselişi Partisi lideri Yaşar Nuri Öztürk at

Abone ol

Lozan’dan sonra Afyon Kocatepe’de bir araya gelen ulusalcılar, büyük bir kavganın eşiğinden döndü. Atatürk’ün Büyük Taarruz kararını verdiği ve 30 Ağustos Zaferi’nin başlangıç noktası olan Kocatepe’de önceki gün ‘Türkiye İttifakı’ adı altında bir toplantı düzenlendi.

Törende bir konuşma yapan Halkın Yükselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk’ün, eski Başbakan Bülent Ecevit’i ‘Vahdettin meddahlığı’ ile suçlaması gerginliğe yol açtı. Bunun üzerine kürsüye gelen DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Öztürk’ün sözlerini ‘cevap verilecek değerde bulmadığını’ söyledi. Sezer, Kocatepe toplantısının siyaset kürsüsü haline getirilmemesini istedi.

Törendeki son konuşmayı ise Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan yaptı. Yaşanan tartışmaya atıf yapan Okuyan, “Türkiye İttifakı az daha Türkiye nifakına dönüşüyordu.” dedi. Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından organize edilen Kocatepe etkinliğinde en çok ilgi gören isim KKTC’nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oldu. Denktaş, siyasi parti lideri gibi karşılandı. ‘Türkiye İttifakı’na büyük çoğunluğu DSP’li yaklaşık 200 kişi katıldı.

Geçen sene aynı yerde yapılan toplantıya 223 kitle örgütünün katılacağı açıklanmış; ancak 150 kişi bir araya gelmişti. ADD Genel Başkanı Ertuğrul Kazancı’nın açış konuşmasını yaptığı toplantıda kürsüye sıra ile siyasi partilerin genel başkanları çağrıldı. Program, Yaşar Nuri Öztürk’ün konuşmasına kadar normal akışında devam etti. Öztürk’ün Bülent Ecevit’e ağır eleştiriler yöneltmesi ortamın gerginleşmesine yol açtı.

Son zamanlarda ‘Kurtuluş Savaşı’nı kirletme operasyonu’ düzenlendiğini öne süren Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir Vahdettin’i övme çığırı açtılar durup dururken. 45 milyon çiftçi açlık sınırında kıvranırken biz durmuş Vahdettin’i aklama operasyonu yapıyoruz. Bir yerlerden düğmeye basıldı. Bu, Kurtuluş Savaşı’nı kirletme operasyonunun bir parçasıdır. Yedi düvel her taraftan Atatürk’ten vazgeçin naraları atarken şimdi Kurtuluş Savaşı’nı rencide edecek şekilde ‘Vahdettin meddahlığı’ yapmanın âlemi nedir?”

Yaşar Nuri Öztürk’ün konuşmasını uzatması dinleyicilerin tepkisine yol açtı. Bazı DSP’liler, “Bıraksanız 40 saat konuşur; yeter.. haydi hoca in artık.” sözleriyle tepkilerini dile getirdi. Daha sonra kürsüye gelen DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, toplantıyı ‘siyaset kürsüsü’ne dönüştürmemek için sözlerini kısa keseceğini belirtti. Sezer, “Sayın Öztürk’ün benim de ismimi vererek söylediklerini cevap vermeye değer bulmuyorum.” ifadelerini kullandı.

Öztürk’ün ardından konuşma sırası Hür Parti Genel Başkanı Yaşar Okuyan’a geldi. Öztürk’ü eleştiren Okuyan, ismi “Türkiye İttifakı” olan toplantının az daha “Türkiye nifakı”na dönüşeceğini vurguladı. Okuyan, şöyle konuştu: “Oturduğum yerden Mustafa Kemal’i (Kocatepe’deki heykeli) gözledim. Bir bakın ona. Düşünceli; ama emin. Yarından sonra olacaklardan emin. Ama biz burada konuşurken o düşüncesini daha da fazlalaştırdı gibi geliyor bana. Bu coğrafya üzerinde eğer yeniden bu zorlukları dikkate alarak ikinci bir Kuva-yı Mücadele gerektiğine inanıyorsak partiyi, pırtıyı, siyaseti, derneği, vakfı bir tarafa iterek Türk bayrağı altında Mustafa Kemal’in yolunda birleşmemiz lazım. Eğer bizler, hâlâ dar siyasi davranışla hazır ortam bulduk deyip birbirimizi gücendirecek, kıracak noktaya gelirsek Türkiye’ye yazık ederiz.”