BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,72
ALTIN 2.407,40
HABER /  GÜNCEL

Bombacı kadın polise alışamadılar

İstanbul'da Bomba İmha Büro Amirliği'nde bir bayan çalışıyor. Erkek mesleği olarak görülen bomba uzmanlığında çalışan Jülide Kızıldağ ilginç durumlarla karşılaşıyor.

Abone ol

İstanbul’da son günlerde artan bombalı terör olayları ve şüpheli paket ihbarlarındaki artış gözleri bomba uzmanlarına çevirdi. Her gün yaklaşık 15 şüpheli pakete müdahale eden Bomba İmha Büro Amirliği’nde erkek uzmanların yanı sıra, bir de kadın uzman bulunuyor. Erkek mesleği olarak görülen bomba uzmanlığını heyecan verici bulduğu için tercih ettiğini söyleyen Jülide Kızıldağ, karşılaştığı durumu şöyle anlatıyor: “Erkek meslektaşlarımız hâlâ bu işi yapmama alışamadı. İhbar gelip olay yerine gittiğimizde erkekler ‘Abla sen dur, biz bombayı imha ederiz’ diyor.”

Küçüklüğünden beri emniyet teşkilatında görev almak istediğini dile getiren 10 yıllık polis memuru Jülide Kızıldağ, bu ideali doğrultusunda beden eğitimi ve spor yüksekokulunu yarıda bırakarak Hatay Polis Okulu’na girmiş. 8 ay eğitim gören Kızıldağ, bomba uzmanlığı için 3 kez başvuruda bulunmuş.

Bir dizi psikolojik testten geçen Kızıldağ, sonunda bomba imha uzmanı olarak emniyette görev almayı başarmış. Bomba imha uzmanı olabilmek için öncelikle gönüllülük şartı aranıyor. Belirli dönemlerde açılan sınavın ardından başarılı olanlar Ankara’daki Devlet Demiryolları Hastanesi’nde ‘psikoteknik test’ten geçiyor.

Uzmanlık başvurusunda bulunan kişinin başarılı olması durumunda 2 buçuk ay arazi ve teori eğitimi ile bomba imha birimlerinde görev şansı veriliyor. Jülide Kızıldağ da bu aşamaları başarıyla geçerek bomba imha uzmanı olmuş.

Kızıldağ, bomba ihbarı geldiği andan müdahale edecekleri zamana kadar kimsenin şüpheli paket hakkında konuşmadığını söylüyor. Kadın bomba uzmanı, “Paketi hiç düşünmeyiz, hakkında hiç yorum yapmayız. Olay yerine gidene kadar normal yaşantımıza devam ederiz. Şüpheli paketin imhasının ardından adrenalimiz yükselir. Ya bomba olsaydı, ya patlasaydı, ne yapardık diye düşünürüz.” sözleriyle korku ve heyecan arasındaki gerilimli anlarını anlatıyor.

Türkiye’de ikisi Ankara’da olmak üzere üç bomba uzmanı kadın var. Jülide Kızıldağ, sayıları az olduğu için bu işin erkek meslektaşları arasında bile garip karşılandığını ifade ediyor. Kızıldağ, “İhbar gelip olay yerine gittiğimizde bazı polis meslektaşlarım beni geri planda tutmak istiyor. Kadın meslektaşlarımız genelde kendilerini geri planda tutuyor. Mesleğe başladığımdan beri hep sokakta çalıştım. Kadın meslektaşlarıma tavsiyem kendilerini geri plana attırmasınlar.” diye konuşuyor.

1,5 yıldır şüpheli paketlere müdahale eden Kızıldağ, şimdiye kadar gerçek bomba ile karşılaşmamış. Şüpheli paketin etkisiz hale getirilmesi sırasında 30 kiloluk özel bomba imha elbisesini giymenin zorunlu olduğunu belirten Kızıldağ, elbisenin herhangi bir patlama anında muhtemel tehditleri en aza indirdiğini vurguluyor. İstanbul’da tanesi 13 bin dolardan ithal edilen 10 tane bomba imha elbisesi bulunuyor.

Haber: Ufuk Köroğlu
Kaynak: