BIST 10.192
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.393,75
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türkiye istedi Fransızlar değişti

Müzede açılacak sergi ile ilgili katalogdaki 3 antik harita üzerine yazılan 'Kurdistan' ve 'Ararat' ibareleri değiştirildi.

Abone ol

Fransa'da Bordeaux Aquitaine Müzesi'nde açılacak ‘Anadolu medeniyetleri' isimli sergi ile ilgili katalogdaki 3 antik harita üzerine yazılan ‘Kurdistan' ve ‘Ararat' ibarelerine Paris Türkiye Büyükelçiliği itiraz etti. 2000 kataloğun düzeltilmesinin ardından sergi ziyaretçilere açıldı.

Hafızalarda tazeliğini koruyan, Türkiye sezonunun açılışında, açılış törenleri için Fransa'ya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ‘minimum protokol' ile karşılanırken, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, çok kısa süren açılış törenleri boyunca ağzından sakızını düşürmemişti.

Türkiye sezonu etkinliklerinin en büyük kültürel olaylarından biri olan ve 2 bin 600 yıl önce Focea (bugünkü Foça) şehrinden yola çıkılarak, kürek gücü ile Marsilya'ya gelip şehrin kurulduğu antik yolculuğu, o günün şartları ile tekrar yapan Türk öğrenci grubu, Marsilya'da oturan Ermeni, Kıbrıslı Rum ve Yunan diasporalarının şiddetli itirazları yüzünden Marsilya Limanı'na sokulmayarak liman girişindeki kuytu köşeye Kybele teknesine demir attırılmıştı. Marsilya Belediyesi'nin resmi resepsiyonu Ermeni diyasporası tarafından ‘soykırım' gösterisine döndürülmüş ve nihayetinde Kybele teknesi fırtınalı bir gecenin sabahında Marsilya limanında batan tek tekne olmuştu.

Büyükelçiliğin onayı olmadan dağıtılamayan 2000 katalog, düzeltilmek üzere PUB basımevi tarafından tekrar matbaaya gönderildi. Skandal hakkında açıklama yapan PUB yayın evi direktörü Bernadette Rigal-Cellard, “Bir hata sonucu haritalarda yanlışlık yapıldığını” bundan 25 yüzyıl önce ‘Kürdistan olmadığını' bunun biraz Antik Gaule haritası üzerine Normadiya yazmak gibi bir şey olacağını ve katalogların düzeltilmek üzere basımevine geri gönderildiklerini açıkladı. 2000 kataloğun düzeltilmesi ardında sergi ziyaretçilere açıldığı bildirildi.