BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.505,94
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Türkiye İsrail hükümetini dinamitledi

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsrail ile gerçekleşen gizli görüşmeyi Meclis'te anlattı ve çok ilginç bir iddiada bulundu.

Abone ol

İsrail Ticaret Bakanı Binyamin Ben-Eliezer ile dün Brüksel’de gizli bir toplantı yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meclis Genel Kurulu’nda, bu görüşmeyle ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Davutoğlu talebin İsrail'den geldiğini ve gizli görüşmenin İsrail hükümetini çatlatmaya yettiğini söyledi.

Mavi Marmara baskını sonrası yapılan girişimleri anlatan, BM Güvenlik Konseyi’nin acilen toplandığını, 24 saat dolmadan başkanlık açıklaması yapıldığını, BM Genel Sekreteri’nin uluslarası komisyon çalışmaları başlattığını ve bu çalışmaların hala devam ettiğini belirten Davutoğlu, "Bu komisyon bazı ülkelerin isteksizliğine rağmen kurulacak ve saldırının hesabı sorulacak" dedi.

İsrail’in saldırısıyla ilgili bir ay ay içinde bölgesel ve ululararası örgütlerden kınama kararları çıktığını belirten ve "İlk defa İsrail bu kadar yalnızlaştı" diyen Davutoğlu şunları söyledi:

"Onun için hükümetleri çatırdamaya başladı ve ve çatırdayacak. İsrail’i uluslararası alanda yalnızlaştırmaya devam edeceğiz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Komisyon kurulacak.”

"YÜZLERİNE SÖYLEMEK İÇİN"

 Lieberman çatlağı
Görüşme, aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın saf dışı edildiği gerekçesiyle İsrail koalisyonunda gerginliğe sebep oldu. Görüşmenin, Ocak 2010'daki "alçak koltuk" krizinin mimarı olarak bilinen Lieberman'ın haberi olmaksızın yapılması, "hükümetin Lieberman'dan kurtulmak istediği" yorumlarına yol açtı. Ülkede, şahin Leiberman'ın koalisyondan ayrılması durumunda muhalefetteki Tzipi Livni liderliğindeki Kadima Partisi'nin hükümete dahil edileceği konuşuluyor.



"İsrail’i nota verdik. Taleplerimizi dile getirdik ve her vesileyle de gündeme getiriyoruz” diyen Davutoğlu, "İsrail tarafı doğrudan ve dolaylı mesajlarla temasa geçmeye çalıştı. Biz gerekli adımlar atılmadan teması doğru görmüyorduk.

Belirttiğim adımların ardından Netanyahu’yu temsilen Ben-Eliezer görüşmek istedi. Görüştük ve doğru da yaptık. Şartlarımızı doğrudan yüzlerine söylemek için bunu yaptılk. Bugün olsa yine yaparız. Neler söylediğimiz devlet kayıtlarında yazılıdır" şeklinde konuştu.

Görüşmenin açık ve gizli olarak da yapılabileceğini belirten Davutoğlu, "Niye gizli olduğunu İsrail’e sorun. Bu bile hükümetlerini çatırdatıyorsa, açık olsaydı..." ifadesini kullandı.

Bakanlığın, uluslararası konjonktürün değişmesi nedeniyle yenilenme ihtiyacı hissettiğin anlatan Davutoğlu, ''Değişime ayak uydurmak gerekiyor'' diye konuştu.

DOĞU KUDÜS İSRAİL TOPRAĞI OLMAYACAK

Bakan, Kudüs konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Doğu Kudüs İsrail'in toprak parçası değil, uluslararası hukuka göre Filistin toprağıdır. Mescid-i Aksa da İsrail toprağı değildir ve olmayacaktır." diye konuştu. Bir gün barış olursa Doğu Kudüs'ün Filistin devletinin başkenti olacağını, Türkiye'nin de Doğu Kudüs'te yapılacak Arap Ligi toplantısına katılacağını ifade eden Davutoğlu, Doğu Kudüs'teki dini mekanların idaresinin hâlâ Osmanlı'dan kalan teamüllerle yönetildiğini hatırlattı. BM'deki Doğu Kudüs Komisyonu'nda Türkiye'nin Amerika ve Fransa ile birlikte üye olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Yani Doğu Kudüs uluslararası hukuk açısından da bizi ilgilendirir. Geçmişte olduğu gibi bugün de Doğu Kudüs bizim meselemizdir." dedi.

YAPRAK KIMILDASA ANKARA DUYACAK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Balkanlar'da, Ortadoğu'da, Kafkaslar'da, Orta Asya'da kıpırdayan bir yaprak olursa önce Ankara duyacak ve önce Ankara cevap verecek'' dedi.

''Bu nedenle Bakanlığın yeniden yapılandırılması gerekiyordu'' diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

İran'a bir askeri müdahale olduğunda biz bu coğrafyada rahat durabilecek miyiz? Irak savaşının nasıl sonuçlar doğurduğunu hepimiz görmedik mi? İran'da bu yüksek tansiyonlu gerilim seyrederken biz Ankara'da, 'birileri bizi arabuluculuk hevesi ile suçlamasın' diye oturup bekle-gör politikası mı izleyeceğiz? İzlemeyeceğiz. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Balkanlar'da, Ortadoğu'da, Kafkaslar'da, Orta Asya'da kıpırdayan bir yaprak olursa önce Ankara duyacak ve önce Ankara cevap verecek. Çatışmayı çıkmadan önleyeceğiz.''

''DİYARBAKIR KALBİMİZDİR''

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın ''(Doğu Kudüs kaderimizdir) diyorsunuz. Bir de Diyarbakır'ı kader yapmayı düşünüyor musunuz?'' sorusuna Davutoğlu, ''Diyarbakır, bizim kalbimizdir, yüreğimizdir. Diyarbakır ile ilgili böyle bir tanımlama yapma ihtiyacı duymayız bile. Bu kıyası doğru bulmadım. Dışarıdaki bazı önem verdiğimiz şehirlerle kaderimizin ortaklığını söyleyebiliriz ama Diyarbakır 'ortak' demek bile bize züldür. Diyarbakır biziz, biz Diyarbakırız'' karşılığını verdi.