BIST 9.975
DOLAR 32,39
EURO 34,74
ALTIN 2.435,97
HABER /  GÜNCEL

Türkiye İsrail askerlerini geçirmedi

İsrail'den Polonya'ya giden İsrail'e ait uçak Türk hava sahasını kullanmak istedi Türkiye geri çevirdi.

Abone ol

Türkiye Polonya'ya giden İsrail askerlerini taşıyan İsrail ordusuna ait bir uçağa geçiş izni vermedi. Uçak rotasını değiştirerek Polonya'ya gitti.

İsrailli askerlerden oluşan bir delegasyonu taşıyan uçak, Ankara'nın hava sahasını kullanma izni vermemesi üzerine rotasını değiştirmek zorunda kaldı.

İsrail'in Yedioth Ahranoth gazetesinde Yossi Yehoshua imzası ile çıkan haberde şu ifadeler yer aldı:

"İsrail-Türkiye ilişkilerindeki bozulma yeniden zirveye tırmandı: Yedioth Ahranoth, Ankara'nın Polonya'ya uçmakta olan İsrail ordusuna ait uçağa hava sahasını kullanma izni vermediğini öğrendi.

Kargo uçağında bulunan 100'den fazla askeri personel, Auschwitz'teki toplama kamplarını ve anıtları gezmek üzere Polonya'ya gidiyordu.

Polonya'ya giden sivil ve askeri uçakların doğal rotası Türkiye'nin üzerinden geçiyor. Ancak bu kez İsrail hava kuvvetlerine ait uçak, alternatif bir rotadan gitmeye zorlandı.

Delegasyon üyeleri bu değişiklikten haberdar değildi.

Erdoğan doğruladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da G20 zirvesi için gittiği Toronto'da düzenlediği basın toplantısında olayı doğruladı. Erdoğan bir gazetecinin, "yasağımız var" ifadesini açmasını istemesi ve bunun genel bir yasak mı yoksa son olayların ardından İsrail'e yönelik bir tavır mı olduğunu sorması üzerine ise şu yanıtı verdi:

"Hayır, bu olaylardan sonra olan bir şey. Bu açıklandı zaten."

Erdoğan'ın "açıklandı" demesine rağmen, BBC Türkçe'ye bilgi veren diplomatik kaynaklar İsrail'e hava sahasının kapatılması gibi bir uygulamanın olmadığını söylediler. Yediot Ahronot'un haberindeki olayı doğrulayan kaynaklar, bunun münferit ve askeri boyutu olan bir olay olduğunu, sivil uçaklar için ise yasak söz konusu olmadığını vurguladılar. 



TÜRKİYE İLE OLAN TİCARET HACMİ AYNI

Türkiye ile olan gerginliği değiştirmek istemeyen İsrail ordusu konu hakkında açıklama yapmaktan kaçındı. Buna rağmen geçtiğimiz ay bir Türk delegasyonu, İsrail'den alınan pilotsuz hava araçlarını denemek için İsrail'e geldi.

Türkiye İsrail'le olan tüm ticari ilişkilerini durdurduğunu söylese de, İsrail Savunma Sanayi'nden yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki ticaret hacminde bir değişiklik olmadığı söyleniyor."

İsrailli askerlerin, "Edim Bemadim" (üniforma içindeki şahitler) projesi çerçevesinde Polonya'ya gittiği de haberde yer alan detaylar arasında. Proje, ailesi de Holokaust kurbanı olan emekli İsrailli binbaşı Elazar Stern tarafından hayata geçirildi.

Askerleri Polonya'ya Boeing 707 model, İsrail ordusuna air bir uçak taşıyordu.