BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,76
ALTIN 2.429,25
HABER /  GÜNCEL

Türkiye haritasının yarısı Kürtçe olacak

Kürt sorununun çözümü için başlatılan açılım sürecinde sıra Türkiye haritasının yeniden düzenlenmesine geldi.

Abone ol

Kürt sorununun çözümü için başlatılan açılım sürecinde sıra Türkiye haritasının yeniden  düzenlenmesine geldi.

Başbakan Erdoğan'ın demokratikleşme paketinde açıkladığı gibi  bazı il ve ilçelerin isimleri Kürtçe eski hallerine çevrilecek.

Sözcü gazetesi Ankara Temsilcisi Sırrı Öztürk'ün haberine göre, AK Parti’li vekillerin TBMM'ye verdiği yasa teklifi kabul edilirse, bazı il ve ilçelerin isimleri Kürtçe olacak ve Kürtçe haritalar hazırlanacak.

VEKİLLER İSTİYOR BAKANLIK YASA HAZIRLAYACAK

Demokratikleşme paketi ile ‘W,X,Q’ harflerine uygulanan yasağın kalmasının ardından il ve ilçelerin eskiden kullanılan Kürtçe isimlerinin tekrar verilmesi için milletvekilleri de yasa teklifleri hazırlamaya başladı.

AK Partili vekiller illerindeki ilçe ve köylerin isimlerin Kürtçe ile değiştirilmesi yönünde gelen teklifleri İçişleri Bakanlığı’na gönderiyor. İddiaya göre Bakanlık bu tekiflerden uygun olanların yer alacağı bir torba tasarı hazırlayacak.

HARİTALARDA W, X, Q YER ALACAK

TBMM Başkanlığı’nın içeriğindeki Kürtçe isimler ve ‘W,X,Q’ harfleriyle birlikte işleme koyduğu yasa değişikliği tekliflerine göre değiştirilmesi istenen iller için önerilen isimler şöyle:

Diyarbakır: Amed, Van: Wan, Bitlis: Bedlis, Hakkari: Colemêrg, Bingöl: Cewlihg, Erzurum: Erzerom, Sur: Dikran Amed, Bağlar: Rezan, Yenişehir: Bajare Nuh, Silvan: Miya Farqin, Kulp: Pasur, Dicle: Piran, Adilcevaz: Elcewaz, Güroymak: Norşin, Tatvan: Tetwan, Ahlat: Xelat, Tekman: Tatos, Hınıs: Xınus, Çat: Oxlê