BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Türkiye gemiciliği sevdi

Ulaştırma Bakanı Yıldırım'dan, Türkiye gemi inşaatında dünya 8.'si açıklaması

Abone ol

Bakan Yıldırım, Kocaeli Serbest Bölgesi'ndeki Admarin Gemi Yapım Sanayi ve Ticaret A.Ş tersanesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, iki mutluluğun bir arada yaşandığını belirterek, Cumhuriyet'in 83. yıl dönümü kutlamalarının yanı sıra Türk denizciliğine, gemi inşa sanayisine yeni bir tesis kazandırmanın mutluluğunun da yaşandığını söyledi.

Türkiye'de 2003'den itibaren pek çok alanda değişiklikler olduğunu ifade eden Yıldırım, özellikle ekonomide gözle görünür iyileşme ve istikrar sağlandığını savundu.

Yıldırım, şunları söyledi:

“Tabii bu ulaşıma da aynı şekilde yansıdı, hava taşımacılığımızda hayallerin ötesinde gelişmeler oldu. Demir yollarımızda yıllardır bekleyen büyük projeler başladı. Kara taşımacılığında 50 yılın ihmallerini geride bırakacak düzenlemeler yaptık. Denizcilik ise bu dönemde altın çağını yaşıyor.

Türkiye, gemi inşaatında 2003 yılında dünya 22.'siyken, şu anda 8. sırada. Ama bunu yeterli görmüyoruz. Yılda 297 bin ton çelik işlerken, 500 bin ton çelik işler duruma geldik. Karadeniz'de Hopa'dan başlayıp, 8 bin 400 kilometrelik sahil şeridi boyunca faaliyete geçen, hazırlıkları devam eden tersaneler tamamen devreye girdiğinde Türkiye gemi inşaatında 6 milyon dwt (Deight weight ton) üretim kapasitesine ulaşacaktır. Bu kapasiteyle de dünyada üçüncü büyük gemi inşa ülkesi haline gelecektir.”