BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.442,01
HABER /  GÜNCEL

Türkiye FAO konsey üyeliğine seçildi

Türkiye, BM'nin Roma merkezli Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) üst yönetimi olan konsey üyeliğine seçildi.

Abone ol

FAO'da geçen hafta başlayan 38. Genel Konferans'ın bugün yapılan oylamalarının ikinci turunda Türkiye, oylamaya katılan 155 ülkenin 116'sının oyunu alarak Temmuz 2013-Temmuz 2016 dönemlerinde FAO Konseyi üyeliği hakkı kazandı.

Konferansta bugün konsey üyeliği için yapılan ilk tur oylamada 162 ülkenin 142'sinin oyunu alan Rusya seçilirken, ikinci turda Türkiye ve Macaristan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni (GKRY) geride bırakarak FAO Konseyi'ne girmeyi başardı.

Konuyla ilgili Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada "Türkiye, bugün Roma'da yapılan seçimlerde Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Konseyi üyeliğine hak kazanmıştır. Seçimlere, ülkemizin de dahil olduğu Avrupa Bölgesel Grubu'nda temiz liste oluşturulamaması üzerine gidilmiştir. Ülkemizin seçilmesinde, Latin Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya ülkelerinden aldığı destek önemli rol oynamıştır. Ayrıca, bazı AB ülkelerinden de adaylığımıza destek verilmiştir" denildi.

"FAO seçimleriyle, geniş bir coğrafyadan destek alarak seçilen Türkiye'ye uluslararası alanda duyulan güven, bir kez daha tescil edilmiştir" ifadeleri kullanılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin FAO Konseyi'ne seçilmesi, ülkemizin gıda güvenliği, sürdürülebilir kalkınma, tarım, açlığın önlenmesi ve kırsal kalkınma alanlarındaki uluslararası rolünün ve çabalarının bir tezahürü ve bu meyanda yürüttüğü çok taraflı diplomasinin bir neticesidir. Bu neticeye erişilmesinde büyükelçiliğimizin, FAO üyesi ülkeler nezdinde Roma'da sürdürdüğü yoğun lobi faaliyetlerinin de etkisi bulunmaktadır. Türkiye, bugüne kadar gıda ve tarım alanında sürdüregeldiği yoğun çabalarını, Konsey üyesi olarak aktif bir şekilde sürdürecektir."

Birleşmiş Milletler FAO Konseyi'ne seçilen Türkiye, daha önce de BM'nin bir başka önemli kurumu olan Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) 2009-2010'da geçici üye olarak yer almış, 2011'de de 2015-2016 dönemi için bu göreve tekrar talip olduğunu açıklamıştı.

FAO