BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.299,22
HABER /  MEDYA

Türkiye esas büyük lokma! IŞİD'in niyeti

El Kaide ya da bölgemizde komşu olduğu ismiyle IŞİD, Türkiye'ye nasıl bakıyor? Irak'tan sonra sıra bize de gelir mi?

Abone ol

Musul'u alan IŞİD, El Kaide'nin Irak şubesi görünümünde. Peki temelinde El Kaide olan bu örgüt bölgede neleri değiştirir. Bunun Türkiye'ye etkisi ne olur?

"El Kaide çizgisindeki kişi ve gruplar Türkiye'ye nasıl bakıyorlar?"

Vatan Gazetesi yazarı Ruşen Çakır çarpıcı bir analizle yanı başımıza gelen büyük tehlikeye dikkat çekti. El Kaide çizgisindeki bu örgütlerin Türkiye'ye hiç de iyi bakmadıklarını belirten Çakır, dahasını da söylüyor; "Türkiye El Kaide için esas büyük lokmadır."

İşte günün en dikkat çeken, uyarı dolu analizi;

TÜRKİYE BÜYÜK LOKMA

"AKP iktidarının, başta İsrail'e meydan okumak olmak üzere, dünya çapında İslamcıları memnun edecek bazı adımlar atmış olması, Suriye'deki Baas rejiminin devrilmesi için El Kaide çizgisindeki bazı grupların güçlenmesine göz yumması gibi hususlar kimseyi aldatmasın. El Kaide ve o çizgide hareket eden gruplar için Türkiye kesinlikle esas büyük lokmadır.

isid.jpg

İSTANBUL'U MERKEZ OLARAK İSTEMEZ Mİ?

Şöyle düşünelim: Suriye ve Irak'ın bazı bölümlerini bir araya getirip bir "hilafet devleti" kurmak isteyenlerin hilafetin son merkezi olan İstanbul'u akıl ve gönüllerinden geçirmemeleri mümkün olabilir mi? Benzer bir şekilde, İslam dünyasının nüfus olarak olmasa da özgül ağırlık olarak küresel anlamda en güçlü ülkesi olan Türkiye'de hükümran olmayı El Kaide neden istemesin? Yine İslam dünyasının Batı'ya en yakın ülkesi olan Türkiye'de elde edilecek herhangi bir başarının El Kaide'nin en temel politik motivsyonu olan "Batı'ya meydan okuma" bağlamındaki anlamı çok açık değil mi?

CİHAD ALINA İLAN EDİLEN ÜLKE İFLAH OLMUYOR

Sanmıyorum ki El Kaide ve onun çizgisindeki kişi ve gruplar Türkiye'ye yönelik hayallerini gerçekleştirebilsinler. Yine de iki noktaya dikkat çekmek isterim:

1) Sırf bu yolda atacakları adımlar bile Türkiye'yi çok ciddi biçimde sarsacaktır.
2) El Kaide kendine çok büyük hedefler koymuş olduğu için kazanma şansı çok düşük olan bir hareket, bununla birlikte yok edilmesi hiç de kolay değil. Hatta yediği darbeden çok hasımlarına darbe indirdiğini söyleyebiliriz. Yani El Kaide tarafından "cihad alanı" ilan edilen bir ülke kolay kolay iflah olmayabilir.

SIRA TÜRKİYE'YE DE GELECEK

El Kaide'nin Türkiye'de dikiş tutturamayacağına inanan veya inanmak isteyen, buna bağlı olarak da "bize kesin bulaşmazlar" diye düşünen çok kişi var. Ne var ki bundan mesela 15 yıl önce Suriye ve Irak için de benzer iyiniyetli tahminler yapanlar çoğunluktaydı, gelinen nokta ortada.
Bu gidişle sıra er ya da geç Türkiye'ye de gelecektir. Ona göre davranmamız ve elimizi çabuk tutumamız gerekiyor.