BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Herkes Esad'ın IŞİD tuzağına düştü

IŞİD'in Musul'u ele geçirip Türk Konsolosluğu'na baskın düzenlemesi dünyanın gündeminde... IŞİD'le ilgili yorumlar ise çarpıcı..

Abone ol

Economist dergisinin yeni sayısının başyazısında, Irak’ta tozu dumana katan Irak Şam İsalm Devleti'ne yer verdi.

IŞİD'in Suriye'de Beşar Esad'ın dünyaya verdiği mesaj olduğunun altını çizen dergi, Esad'ın planının işe yaradığını yazdı.

Dergi IŞİD'işu ifadelerle tanımladı:

“Suriyeli anaakım isyancılar için çok şiddetli, El Kaide için çok aşırı olan IŞİD’in birden çok ebeveyni var. Suriye’deki savaşın başlangıcında Türkiye, yabancı savaşçıların sınırlarından serbestçe geçişine izin verdi. Avrupalı hükümetler kaçırılan vatandaşları IŞİD’e milyonlarca dolar ödedi. (Suriye lideri) Esad alaycı tavırla köktencileri hapisten çıkararak ve saldırılardan sakınarak IŞİD’in diğer Suriyeli isyancılara karşı üstün gelmesine yardım etti. Kendisinden sonra geleceklerden korkacak dünyanın karşıtlarına yardımı kesmesini istedi. İşe yaradı.”

CİHAD BAHARI

Dergideki daha ayrıntılı bir analizde, Twitter’daki “Cihad baharı” benzetmesini öngörülü olduğu belirtiliyor.

Analizde, her şeye rağmen IŞİD’in geriletilmesinin mümkün olduğu vurgulanarak, Iraklı ve Suriyeli Sünni Arapların “diktatörler ve köktenciler” arasında sıkışmış olduğu ifade ediliyor.

IRAK ÇÖKMENİN EŞİĞİNDE

IŞİD'le ilgili bir diğer haber ise Financial Times sinde. Gazete Irak’ın eski BM büyükelçi vekili Faysal İstrabadi’nin, “Irak devleti çökmenin eşiğinde” tespiti aktardı.

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Musul’un ardından Tikrit’i ele geçirerek Bağdat’a yönelmesi ve Kürt peşmerge gücünün Kerkük’te kontrolü sağlaması, ülkenin mezhepsel ve etnik olarak 3 parçaya bölünmesi olarak resmediliyor.