BIST 10.895
DOLAR 32,20
EURO 34,98
ALTIN 2.508,84
HABER /  DÜNYA

Türkiye endişesinde haklı

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, basın mensuplarının sorularına yanıtladı...

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, "Türkiye bölgede düşman devlet haline gelmeye başladı" sözlerini değerlendiren Haşimi, şöyle konuştu:

"Sevdiğim ve saydığım dostum Recep Tayyip Erdoğan, 'Irak sağlıklı bir ortamda değil' demişti. Irak Başbakanı'nın da bu açıklamayı geniş bir görüşle karşılaması gerekirdi. Türkiye'nin kendi görüşünü zorla Irak'a empoze edeceğini düşünmüyorum. Ancak Türkiye'nin Irak'ta olan bitenden endişe etmesi de gayet doğaldır. Zira Irak'ta olanlar olumlu ya da olumsuz Türkiye'yi etkileyecektir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamasının Irak içişlerine karışmak olarak algılanması doğru bir yaklaşım değildir. Irak'ın bir komşusunun açık açık 'Bizim Irak üzerinde etkimiz' var sözlerine Irak hükümeti sessiz kaldı. Asıl içişlerine karışmak olarak bu açıklamanın algılanması lazımdı. Türkiye'nin komşusu hakkında endişe etmesi, içişlerine karışması anlamına gelmemektedir."

İran'ın Irak üzerindeki etkisi

Irak'ta bir mezhep çatışması çıkmasından endişe duyduğunu ifade eden Tarık Haşimi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Irak'ta şu an için en endişe verici konu, mevcut siyasi sorunlar bir mezhep çatışmasına dönüşebilir. Türkiye Başbakanı da bizim gibi bundan endişeli. Irak'ta bir tarafın iktidarı ele geçirip diğer tarafı bertaraf etmesinden ciddi endişe duyuyorum. Irak'taki hükümet tüm Irak halkını kucaklamalıdır. Irk, din, dil mezhep gözetmeksizin herkesin hükümeti olmalıdır. Irak, anayasasında belirtildiği gibi medeni bir devlet olmalıdır. Irak Anayasası'nda böyle yazıyor ama uygulamada tam tersi yapılıyor. Anayasaya aykırı uygulamalar var."

İran'ın Irak üzerindeki etkisini de değerlendiren Haşimi, "İran'ın Irak üzerindeki etkisine kimse itiraz etmedi. İran bunun onur verici olduğunu düşünüyor. İran, ABD'yi Irak'tan çıkmaya kendilerinin mecbur bıraktığını söyleyerek Irak'taki etkisini daha da arttırmaya çalışıyor" dedi.