BIST 10.261
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.394,40
HABER /  DÜNYA

Türkiye diyabetin farkında değil

Türkiye genelinde yapılan araştırmada diyabet bilinci oranı yüzde 37,2 çıktı. <br/>Dünya genelinde hızla artan diyabet konusunda farkındalık...

Abone ol

Türkiye genelinde yapılan araştırmada diyabet bilinci oranı yüzde 37,2 çıktı.
Dünya genelinde hızla artan diyabet konusunda farkındalık sağlamak ve diyabetin önlenmesi için anılan 14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesi Türkiye Diyabet Vakfı ve Konsesus Araştırma ve Danışmanlık şirketi tarafından yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Türkiye Diyabet Vakfı’nda düzenlenen toplantıya Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, Konsesus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nden Murat Sarı ve çok sayıda davetli katıldı. “Diyabeti Durduralım” projesi kapsamında gerçekleştirilen araştırmaya, Türkiye genelinde 18 yaş üstü olmak üzere 7 bölge ve 81 ilden toplam bin kişi katıldı. Telefon yoluyla yapılan ankete katılanların 491’i erkek ve 502’si ise kadın oldu.

"YÜZDE 14 HİÇ BİLMİYOR"
Toplantıda sonuçları açıklayan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Yılmaz, Türkiye genelinde yapılan araştırmada katılımcılara 6 soru sorduklarını belirterek, Türkiye genelinde diyabetin bilinme oranının yüzde 37,2 olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, "Yani her 3 kişiden ikisinin diyabet hakkında bilgisi yok. ’Diyabete neden olan en önemli sebep nedir?’ sorusuna ise, yüzde 65’i doğru olarak cevap veremedi. Yüzde 14’i hiç bilmiyordu. Doğru bilen oranı ise yüzde 21.2 idi. ‘Sizce diyabetteki esas bozukluk nedir?’ sorusuna da, doğru bilen oranı yüzde 61,2 idi. Diğer bir soru olarak ‘Diyabette esas bozukluğa sebep olan iş organ hangisidir?’ sorusunun aslında doğru cevabı pankreastır. Türkiye’de bu soruyu doğru cevaplandıranların oranı yüzde 13,7’dir. ‘Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?’ sorusuna ise, yüzde 12,3’ü soru hakkında bir şey söyledi ama doğru bilgi değildi. Fakat yüzde 38,8’i hiçbir şey bilmiyorum dedi. ‘Açlık kan şekerinin sınırının ne olduğunu biliyor musunuz?’ sorusuna ise yüzde 4,5 kişi doğru söylerken, yüzde 85,2’si ‘hiç bilmiyorum’ olarak bildirdi. ‘İnsülin denince aklınıza ne geliyor?’ sorusunun cevabı en yüksekti, bu da yüzde 73,7 idi" dedi.
(İHA)