BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türkiye bu haritayı yeniden konuşuyor

Gel de komplo teorisi de... Yıllar önce ABD ordusunun dergisinde yer alan o harita, gerçeğe mi dönüşüyor?

Abone ol

Oktay Sağlam
İNTERNETHABER.COM- Kürtlerin Suriye'nin kuzeyinde kontrolü ele geçirmesi, 2006 yılında ABD Silâhlı Kuvvetler Dergisi'nde yayınlanan Türkiye'yi bölen haritayı gündeme getirdi.

Bölünmüş Türkiye haritasını ciddiye alanlarla alay edildiği dönem geride mi kalıyor? Suriye'nin kuzeyinde yaşanan beklenmedik gelişmeler herkesi şaşkına çevirdi. "Bölünme" korkusu ve "Kürdistan endişesi" yine tavan yaptı.

Haritaya göre Irak üçe bölünüyor ve büyük Kürt devleti öngörülüyor. Arap Şii Divleti, Sünni Irak Devleti, Büyük Ermenistan, Özgür Kürdistan, bölünmüş İran... Filistin'in adı yok. 

YENİ SINIRLAR ÇİZİLMELİ

"Daha iyi bir Ortadoğu nasıl olabilir?” diye bir makale yazan Emekli Yarbay Ralph Peters'in haritası bugünlerde yine adından söz ettiriyor. Peters yazısında "Azınlıkların durumu gözetilerek yeni sınırlar çizilmeli" uyarısında bulunuyordu.

2.20120726133237.jpg

CADI KAZANI

O dönem için böylesi haritalar "skandal harita", "çılgın bir neo-con'un fantazisi," ya da "paranoya" olarak görülüyordu. Ortadoğu'da dinamikler çok hızlı değişiyor. Saddam'ın gidişinden sonra bölgenin tansiyonu hiç düşmedi. Her an herşey olabilliyor bu coğrafyada.

BURASI ORTADOĞU

Gazeteci Cengiz Çandar'ın 1 yıl önce görüştüğü PKK yöneticisi Murat Karayılan'a söylediği söz ve aldığı cevap Ortadoğu kazanını anlatmaya yetiyor. Çandar'ın "Sizin şu andaki talepleriniz şu şu ise bunun için silahlı mücadeleye gerek yok. Silahsız mücadele ile bu programa ulaşılabilir" görüşüne Karayılan, "Dediğiniz doğru ama burası Ortadoğu" diye cevap vermişti.

IRAK BİTTİ SURİYE ÇÖZÜLÜYOR

Her ne kadar "Bu harita ve görüşler yazarın şahsi görüşleridir" dense de gelinen nokta aksini gösteriyor. Irak bölünmenin eşiğinde. Sünniler ve Şiiler birbine girmiş durumda. Kürtler merkezi hükümet ile kanlı bıçaklı. Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürtler kontrolü ele geçirdi. 

1.5 SENE ÖNCE KİMSE BUGÜNLERİ HAYAL EDEMEZDİ

Haritaya göre Kürdistan fotoğrafının tamamlanması için eksik parça Türkiye'de. Böylesi bir manzara sonrası "Sıra Türkiye'ye mi geldi?" yorumları yapılıyor. Türkiye ise son 1-2 yıldır terör belasıyla boğuşuyor ve ve çevresi bir anda "düşman komşularla" çevrildi. Çok değil 1.5 sene önce Şamgen vizesinin konuşulduğu günlerde kimse bugünleri hayal edemezdi. Ancak oldu ve 2003'te ABD'nin Irak'ı işgaliyle birlikte başımız dertten kurtulmuyor.

BİR HARİTA DA 2008 ÇIKMIŞTI

ABD'de yayımlanan The Atlantic Monthly dergisi de 2008 yılında benzer bir harita ve makale yayınlanmıştı. Derginin kapağında "Kürdistan haritası" Türkiye'nin Doğu Karadeniz sınırına kadar uzanıyor. 1.20120726132539.jpg

TÜRKLER ABD'YE GEREKTİĞİNDE YARDIM ETMEDİ

Jeffrey Goldberg tarafından kaleme alınan makale, Goldberg'in makalesi, Wilson Beyannamesi'nin 12'nci maddesinde Kürtlere bağımsızlık sözü verildiğini hatırlatıyor ve
"Türkiye, en fazla desteğin gerektiği dönemde ABD'ye yardım etmedi. ABD, Türkiye'ye pek çok kişinin söylediği kadar borçlu sayılmaz. Oysa Kürt liderler, sorumluluk içinde davranarak ülkelerini bir arada tutmaya çalışıyorlar" diyor.

BÜYÜK ORTADOĞU PROJESİ Mİ?

Tüm bu yaşananlar ABD'nin Büyük Ortadoğu Projesi'ne bağlanıyor. Bush döneminde basına deklare edilen, Büyük Ortadoğu Projesi, ortadoğu ve yakın çevresi coğrafyasında yer alan ülkelerde batılı anlamda demokrasinin sağlanması, "terörizmin ortadan kaldırılması", ekonomik ilişkilerin arttırılması ve ekonomik işbirlikleri sağlanarak bölgenin istikrara kavuşturulması olarak açıklanmıştı.

MÜSLÜMAN ÜLKELERİN YENİDEN "TERBİYE" EDİLMESİ

Başka bir görüşle BOP, müslüman ülkelerin ülkelerin "pazarlarının açılmasını" amaçlıyor. Bölgeyi ekonomik ve politik şekillendirmeye dayalı bir proje olarak nitelendiriliyor. Arap Baharı'nın kasıp kavurduğu Arap ülkelerinde devrilen diktatörlükleri de bu projenin devamı olarak okuyanlar da var. Mısır'da ABD'nin ve Mısır ordusunun Müslüman Kardeşler'e verdiği "ayar" dikkat çekici. Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin yetkileri tırpanlandığı unutulmamalı. Yine Libya'daki son seçimler ABD ve batılı ülkelerin istediği gibi şekillendi. 

BİR HARİTA DAHA

2008 yılında ABD Kongresi Araştırmalar Merkezi tarafından hazırlanan “Saddam Sonrası Kürtler” raporunda Güneydoğu Anadolu ile Doğu Anadolu bölgeleri Kürdistan sınırları içerisinde gösteriliyordu

Raporda, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık isteyebileceği bilgisine yer verilirken, Türkiye, İran ve Suriye ile Irak’taki Şii ve Sünni grupların bu girişime karşı çıktığı belirtiliyor. Raporda, PKK’nin “terörist bir örgüt” olduğu vurgulanmasına karşın, bölücü örgüt mensuplarından “gerilla” diye söz edilmesi de dikkat çekiyordu.

TÜRKİYE, AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN TOPRAKLARI DA HARİTADA

ABD Kongresi’ne bağlı çalışan, “Kongre Araştırmalar Merkezi” uzmanı Kenneth Katzman tarafından hazırlanarak 25 Eylül tarihinde Kongre’ye sunulan ve halen Kongre’nin internet sitesinde yer alan 6 sayfalık “RL34642” seri numaralı “Saddam Sonrası Kürtler” adlı raporda yeni bir harita skandalı yer aldı. Raporun son sayfasında yer alan haritada, Kürdistan bölgesi Türkiye’nin Güney ve Doğu Anadolu bölgeleri, İran’ın batısı, Suriye’nin Kuzeydoğusu ile Ermenistan ve Azerbaycan’ın bir kısmını kapsayacak şekilde gösteriliyor.