BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,05
ALTIN 2.324,21
HABER /  GÜNCEL

Türkiye bu büyük yükten kurtuluyor

Türkiye'nin İMF'e olan borçları bakın hangi tarihte bitiyor?

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, ''IMF'ye olan borçlarımızı 1.7 milyar dolara indirdik. İnşallah önümüzdeki Nisan ayında da bu borçları sıfırlamış ve artık sırtımızdan kamburu atmış olacağız'' dedi.

AK Parti Ekonomi İşleri başkan yardımcıları Esen Ermiş ve Erdin Özel ile Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ni (GOSB) ziyaret eden Gedikli, GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Kanıöz'den bölge hakkında bilgi aldı.

Gedikli,  yaptığı açıklamada, AK Parti olarak iktidarda bulundukları sürede çok sayıda icraata imza attıklarını belirterek, ekonomik gelişmeyi sağlayacak önemli projeleri devreye aldıklarını ifade etti.

Gedikli, attıkları adımların, hem sanayinin, hem de üretim yapısının daha da gelişmesi ve dünyada ilk 10 büyük ekonomi hedefini yakalama açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.

Organize Sanayi Bölgeleri'nin (OSB) Türkiye'de ekonominin nabzının attığı yerler olduğunu dile getiren Gedikli, buralarda yapılan su, elektrik, doğalgaz tüketimlerinin yakından takip ettikleri veriler olduğunu, bunların ekonominin öncü göstergeleri olduğunu kaydetti.

Üretim ve sanayi durumunun, enerji harcamalarından rahatlıkla anlaşılabileceğine işaret eden Gedikli, şöyle konuştu:

''Bazı ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Gebze Organize Sanayi Bölgesini de bu sebeple ziyaret ettik. Organize Sanayi Bölgeleri, Türkiye'de önemli bir modeldir. Bunlar bizim dışarıya da ihraç edebileceğimiz modellerdir. Artık bölge ülkelerine de OSB kurabilecek kapasitedeyiz, oralara da bu modeli ihraç edebiliriz. OSB'lere önemli destekler de veriyoruz. Son teşvik düzenlemesinde OSB'leri ayrı bir yere koyduk. Türkiye'de üretimin daha da güçlü hale gelmesi için buna ihtiyaç vardı. OSB'ler ortaya koyduğumuz 2023 vizyonu için de çok önemli. Dünyada ilk 10 içine girme hedefimiz var. İnşallah hep beraber sağlayacağız.''

İMF'YE OLAN BORÇLAR

Gedikli, Türkiye'de ekonomide sağladıkları başarıların, dünyanın göz ardı edemediği başarılar olduğunu vurgulayarak, ''Bunun göstergesi olarak şunu ifade edebilirim, üzerimizde, Türkiye'de 51 yıllık bir kambur vardı. Bu kambur IMF'ye olan borçlardı. 2008 yılında IMF'ye 'güle güle, good bye' dedik. IMF'ye olan borçlarımızı 1.7 milyar dolara indirdik. İnşallah önümüzdeki Nisan ayında da bu borçları sıfırlamış ve artık sırtımızdan kamburu atmış olacağız'' diye konuştu.

''Milletimiz kendi iradesiyle kendi ekonomisini yönetecek güçtedir'' diyen Gedikli, sözlerini şöyle sürdürdü:

''IMF'ye 5 milyar dolar kredi verme gibi bir noktaya geldik. Türkiye ekonomisi artık dışarıya avuç açan değil, alkış alan bir ekonomi haline geldi. Bu süreçte geçmişte halkımızın sırtında olan pek çok yükü aldık. Ekonomik istikrarı yakalamamızın ardında yatan 3 temel sır var. Onlardan birincisi milletimizin desteği, ikincisi halkımızın çalışkanlığı, üçüncüsü ise ekonomide ortaya koyduğumuz vizyondur. Bunların hepsi, birbirini tamamlayan halkalardır. Bu devam ettiği müddetçe Türkiye olarak 2023 vizyonunu yakalayacağımıza inancım tamdır.''