BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.445,94
HABER /  DÜNYA

Türkiye ABDye bağımlı

Ankara ve Washington arasındaki gerginlik dış basında yankı buldu. İşte başlıklar...

Abone ol

Türkiye'nin sınırötesi operasyona karar vermesi ve ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu'nun 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen kararı nedeniyle Ankara- Washington ilişkileri gerilmeye devam ediyor. Bu gerilim dış basında da yankı buldu. İşte gazetelerin başlıkları...

Guardian: Türk Ordusu Amerikan Savunma Sanayiine Bağımlı 
"Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın sert sözlerine ve Ankara'nın Washington büyükelçisini geri çağırmış olmasına rağmen, Türk tarafının kaygılarını Washington'a aktarmada ne kadar ileriye gidebileceği belirsiz."

"Türkiye geçen yıl, Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa Fransa Parlamentosu'ndan geçtiğinde, bu ülke ile askeri ilişkilerini askıya almıştı. Ancak uzmanlara göre Türk ordusu, Amerikan savunma sanayiine fazlasıyla bağımlı."

Financial Times: Türkiye Amerika'yı Dinlemeyecek
"Ermenilerle ilgili oylamadan sonra, Ankara muhtemelen Amerika Birleşik Devletleri'nin telkinlerini dinlemeyecek ve askerlerini Kuzey Irak'a gönderecektir. Bu da, Irak'taki çok taraflı iç savaşta yeni bir cephe açacak ve bölgedeki istikrarsızlığı körükleyecektir."

Türkiye İncirlik'i yasaklayabilir
"Türkiye ayrıca Amerikan ordusu ile bağlarını kopararak, Irak'taki Amerikan askerlerine lojistik destek için en önemli kanallarından biri olan İncirlik Üssü'nün kullanımını yasaklayabilir."

Türkiye tarihinin kanlı sayfasından kaçamaz
"Atatürk'un kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun Ermenilere yönelik zulmünden sorumlu değildir. Ancak Türkiye, tarihinin bu kanlı sayfasından da kaçamaz."