BIST 10.159
DOLAR 32,23
EURO 35,10
ALTIN 2.469,98
HABER /  POLİTİKA

Türkçe'yi en iyi konuşan siyasetçi kim?

Türk Dil Kurumu Sözlük Kolu Üyesi Prof. Dr. Hamza Zülfikar: Türkçeyi en iyi konuşan siyasetçimiz Sayın Başbakan

Abone ol

Türk Dil Kurumu Sözlük Kolu Üyesi Prof. Dr. Hamza Zülfikar, bugün siyasilerin ekonomide, siyasi alanlarda çok başarılı işler yaptıklarını ama dil konusunun ihmal edildiğini belirterek, ''Türkçeyi en iyi konuşan siyasetçimiz Sayın Başbakan'' dedi.
 
Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında, Bilkent Üniversitesi Erzurum Eğitim Bilimleri Enstitüsünde düzenlenen ''6. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı'' farklı ülkelerden bilim adamlarının katılımıyla başladı.
 
Bilkent Üniversitesi ve Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Ali Doğramacı, açılış töreninde yaptığı konuşmada, dilin toplumu geçmişle bütünleştirdiğini belirterek, ''Dil bugünümüzü, yarınımızı da şekillendiriyor. Nasıl düşünüyoruz? Tabii bildiğim kelimeler kadar düşünüyorum. Bildiğim kavramları düşünürüm, daha fazlasını düşünemem ki. Bilgi çağındayız. Yani geleceğimizi şekillendiren bilgileri biz ne kadar kullanabilirsek, yarınımızı da öyle şekillendireceğiz'' diye konuştu.
 
Yabancı dil eğitiminin öneminden de bahseden Doğramacı, şöyle konuştu:
 
''Kitapların çoğu İngilizce çıkıyor. Kitap, İngiltere'deki bir üniversitedeki öğrencinin masasına konulduğu zaman, benim öğrencimin de masasına konuluyor. Tercümanı bekleyecek zamanım yok benim. Aynı anda o kitabı ben de öğrenebiliyorum. Dünya ile yarışacaksanız, başka dili bilmek bana zarar vermiyor. Ama onlarla yarışı başka türlü yapamam. İşte, Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin yüzde 5'i bu kadarını yapabiliyor. Yabancı dil konuşmanın güzelliği, hissiyatı var. Bir de içeriği var. Bilkent Üniversitesi olarak, Türkçe öğretmenlerimizi de yurtdışına gönderiyoruz. Çünkü, yarıştığımız başkaları, kendi ana dillerini nasıl kullanıyor, onu görsün ki halkımıza kendi dilimizi öyle anlatsın.''
 
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler de dilin öneminden bahsederek, ''Dile çok önem verilmesi gerekiyor. Elbette bilim dili anlamında, bilim dili kavramlarını alabiliriz. Genel anlamda bir bilim dili oluşturulabilir. Ama günlük dilde, kendi öz dilimizi kullanabilmemiz lazım'' dedi.
 
Bir millet için dilin önemli olduğunu vurgulayan Küçükler, bir milletin dili bozulursa, kültürünün de bozulacağını, kültürü bozulan milletin de birçok alanda sıkıntılara, yozlaşmalara sebebiyet vereceğini dile getirdi.

''SİYASİLER DİLE ÖNEM VERMELİ''
 
Türkçedeki yozlaşmanın giderilmesi için derinlemesine araştırmalar yapılması gerektiğini belirten Zülfikar, şunları söyledi:
 
''Bir de siyasilerimiz bu konulara biraz ağırlık vermesi lazım. Bugün siyasilerimiz ekonomide, diğer alanlarda, siyasi alanlarda çok başarılı işler yapıyorlar ama bana kalırsa, dil işi biraz ihmal edilmiştir. Türkçenin yabancı kelimelerle yeniden buluşması, yeniden yabancılaşması tehlikesi var. Bunu, 41 yıldır bu mesleğe hizmet eden bir kişi olarak söylüyorum. Bugün siyasi ortamımızda konuşulan dil, bazı siyasilerimize göre mükemmel, bazı siyasilerimize göre de gerçekten yeteri kadar doğru, anlaşılır, bilinçli değil. O bakımdan siyasilerimizin dile çok daha değer vermeleri gerekir. Çok iyi konuşanları var aralarında ama Türkçeye çok aykırı şeyler de duyabiliyoruz. Türkçeyi en iyi konuşan siyasetçimiz Başbakan. Başbakanın konuşmalarını beğeniyorum.''