BIST 10.646
DOLAR 32,24
EURO 34,96
ALTIN 2.435,17
HABER /  GÜNCEL

Turkcell de ücretsiz telefon verecek

Türkiye pazarına yıldırım giriş yapan Vodafone'nin tüketicilere bedava cep telefonu taahhüdü Turkcell'i hareketlendirdi. Turkcell alternatif ücretsiz telefona hazırlanıyor...

Abone ol

Bedava telefon ve yurtdışında ucuz alo silahını Türkiye pazarına doğrultan Vodafone, pazarın devi Turkcell'i harekete geçirdi. Turkcell, 'çok kıymetli abonelere' telefonu ücretsiz verecek. Yurtdışı ucuz görüşme için de alternatif paket sunacak.

Yüzde 62 pazar payına sahip cep operatörü Turkcell, Vodafone'un Telsim'i devralması beklenen mart ayında başlayacak büyük rekabet için hazırlanıyor. Şirket, Vodafone'un piyasada konuşulan planlarını fazla önemsemediğini söylemesine karşın, tedbir almaktan da geri kalmıyor. Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, "Vodafone, bedava telefon vererek Turkcell'i vuracak" yorumlarına katılmadığını belirterek, "Bunu o kadar büyük bir tehdit olarak görmüyoruz" dedi. Akpınar, Vodafone'un ucuz uluslararası dolaşım (roaming) uygulamasına karşı ise bu yıl yeni bir finansal paketleme metodu üzerinde çalışacaklarını söyledi.
Referans'ın sorularını yanıtlayan Turkcell Genel Müdürü Akpınar, "bedava telefon" tanımının doğru olmadığını belirterek, doğru tanımın "finanse edilmiş telefon" olduğunu söyledi. Akpınar, "Kimse kimseye hiçbir şeyi bedava vermez. Operatör bunun karşılığında bir kontrat isteyecektir. Ve bu kontratın içinde ya aylık sabit ücret ya daha artırılmış dakikalar ya da bir minimum tüketim bariyeri ile 12-24 ay vade ile birebir ilişki kuracaksınız" diye konuştu.

Bedava telefon israf yaratır

Akpınar, finanse edilmiş telefon modelini Turkcell'in de uygulayabileceğini, ancak başlamak için bir süre belirlemediklerini ve süreci izlediklerini söyledi. Akpınar, "Bu yapılmaz bir şey değil. Sonunda bir finansman modelidir, biz de yapabiliriz. Onlar (Vodafone) da zaten bunu çok kıymetli aboneler için yapacaklardır" dedi.

Aylık fatura tutarları önemli miktarları bulan abonelere bedava telefon verebileceklerini söyleyen Akpınar, "finanse edilmiş telefon" uygulamasının ekonomi üzerinde risk de oluşturduğunu iddia etti. Akpınar, "Türkiye'de bir cep telefonunun kullanım dışına çıkma süresi ortalama 4-5 yıl. Bu durumda cep telefonu değiştirme oranının sürati artar. 1 ilâ 2 yılda cep telefonları değişmeye başlar. Bu da ekonomik olarak bakıldığında tutarlı ve tutumlu bir durum değildir" dedi.

'Roaming'de dünya liderlerindeniz'

Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar, Turkcell'in uluslararası dolaşım (roaming) konusunda da Vodafone'a rakip olabilecek bir şirket olduğunu söyledi. Akpınar, 2006 yılında bu konuda yeni bir çalışma üzerinde olacaklarını belirterek, şunları söyledi: "Roamingde iki konu var. Bir tanesi kimlerle anlaşmalarınız var ve o SIM kart hangi ülkelerde geçerli. Bu konuda hem seste, hem GPRS'te Turkcell, dünyanın lider operatörlerinden biri. Bir diğeri de değişik bir tarife modeli yapmak ve tek fiyata bir takım kıtalarda konuşturabilmek. Vodafone, kendi operatörlerinin olduğu ülkelerde, sadece o operatörlerde konuşmak üzere SIM kartları bloke ediyor. Dolayısıyla gittiğiniz zaman Vodafone Fransa, Vodafone İngiltere, Vodafone Almanya... ancak oralarda dolaşabiliyorsunuz ve buna göre tek bir tarifeye maruz kalabiliyorsunuz. Bizdeki avantaj şu, biz kilitlemiyoruz. Dolayısıyla müşterimiz yurtdışına çıktığında bütün operatörlerde dolaşabiliyor. Ancak belki de daha farklı fiyatlarla konuştuğu için biraz kafası karışıyor. Bu da finansal paketleme metodu. Bunun da üzerinde çalışıyor olacağız 2006'da."

'Konuşma ücretleri düşmez'

Muzaffer Akpınar, dün CNN Türk'te yayınlanan Referans Noktası programında yaptığı açıklamada ise Türk telekom sektöründe rekabetin temel olarak "fiyat ve tarife" sistemlerine dayandığını, ancak artık bunun doğru bir strateji olmadığını söyledi. Akpınar, önümüzdeki dönemde bugünkü fiyat rekabetinden daha keskin bir fiyat rekabeti oluşacağını da düşünmediğini söyledi. Akpınar, "Özellikle telekomünikasyon gibi bir konuda sadece fiyat üzerinden strateji oluşturulamaz. Marka yönetimi, teknolojik yenilikler geliştirmek, kalite, güven, yeni ürün ve servislerin kullanıma sunulması gibi adımların atılması şirketlerin rekabet gücünü belirlemeli. Bu nedenle Vodafone gibi bir şirketin piyasaya girmesiyle birlikte fiyatların bugünkü seviyenin altına düşeceğini tahmin etmiyorum" diye konuştu.

Kaynak: Referans