BIST 10.324
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.406,80
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Türkçe olimpiyatları başladı

83 ülkeden 355 öğrencinin katıldığı ''4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'' başladı.

Abone ol

Uluslararası Dil Öğretimi Derneğince düzenlenen Türkçe'yi yabancı dil olarak seçen 83 ülkeden 355 öğrencinin katıldığı ''4. Uluslararası Türkçe Olimpiyatı'' başladı.

Kızılcahamam Asya Tatil Köyündeki olimpiyatın açılışında konuşan dernek başkanı Orhan Keskin, dünya çocuklarını Türkçe sevgisi etrafında toplamayı hedeflediklerini söyledi.

Olimpiyatın dünya barışına da önemli katkı sağlayacağını kaydeden Keskin,''Bu Olimpiyat sayesinde Türkçe'nin öne çıkarılmasını, Türk kültürünün tanıtılmasını amaçlıyoruz. Böylece ülkeler arasında barış hoşgörü ve dostluk köprülerinin kurulmasına, birçok alanda birbirleriyle rekabet eden hatta savaşan ülkelerin çocuklarının birbirleriyle el ele, gönül gönüle barış içinde yaşamalarına vesile olmak istiyoruz'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Tanıtma Fonu desteğiyle düzenlenen Olimpiyata aralarında Almanya, Arjantin, Brezilya Şili, Tayland, Vietnam Uganda'nın da bulunduğu ülkelerden gelen 13-21 yaş arası öğrenciler katılıyor.

Yarışmaya yerel kıyafetleriyle katılan öğrenciler, Temel Seviyede Türkiye Türkçe'si, Türkçe Şiir, Şarkı, Sunum, Hikaye, Kompozisyon, Sahne Oyunları, Ülke Tanıtım Startları ve Resim Yarışması olmak üzere 9 dalda yarışıyorlar.

Barış Manço, Sezen Aksu, Zülfü Livaneli, Aşık Veysel gibi sanatçıların eserlerini seslendiren öğrenciler, ülkelerini ve kültürlerini tanıtan sunumlar yaptı. Orhan Veli, Arif Nihat Asya, Nazım Hikmet, Necip Fazıl gibi şairlerin şiirlerini okudu.

Öğrenciler, Ankara gezisinin ardından 14 Haziran Çarşamba günü Anıtkabir'i ziyaret ederek, Atatürk'ün manevi huzuruna çıkacak. Çeşitli üniversitelerden ve kurumlardan dil bilimcilerin jüri üyesi olarak katıldığı yarışmanın finali, 17 Haziranda İstanbul'da yapılacak. Yarışmada dereceye girenlere, madalya ve para ödülü verilecek.