BIST 10.209
DOLAR 32,37
EURO 34,74
ALTIN 2.394,05
HABER /  POLİTİKA

Türk ve Tuğluk'un geri dönüş umudu

Yeni Anayasa kapatılan DTP'nin yasaklı milletvekilleri Türk ve Tuğluk'a geri dönüş imkanı verebilir...

Abone ol

DTP'nin kapatılmasıyla birlikte siyaset yasağı getirilen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk boykot ettikleri Anayasa değişikliği sonrası yeniden milletvekili olmak için hak arayışına girecek.

Dilekçelerin Salı sabahı TBMM Başkanlığı'na verileceğini söyleyen BDP Milletvekili Hasip Kaplan, Türk ve Tuğluk'un bağımsız milletvekili olarak görevlerine devam edebileceğini savundu.

12 Eylül'de kabul edilen anayasa değişiklikleri ile Türk ve Tuğluk'a yeniden milletvekili olma şansı doğdu. Paketin 9. maddesi milletvekilliğinin düşmesini öngören Anayasa'nın 84. maddesinin son fıkrasını yürürlükten kaldırdı.

Böylece 2007 yılında yapılan genel seçimlerde milletvekili seçilen ve görev süreleri dolmadan Anayasa Mahkemesi'nce milletvekillikleri düşen Türk ile Tuğluk'a tekrar milletvekili olma şansı doğdu.

Türk ve Tuğluk değişikliğin halkoylamasında kabul edilmesinden sonra bu konuyu avukatlarıyla görüştüler. Görüşmeler sonrasında Türk ve Tuğluk'un yeniden milletvekili olabilecekleri görüşü ağırlık kazandı. Bunun üzerine Türk ve Tuğluk milletvekili haklarının iade edilmesi için Meclis Başkanlığı'na başvurma kararı aldılar.

Türk ve Tuğluk adına başvuruyu hazırlayan BDP Milletvekili Hasip Kaplan, Pazartesi günü Meclis başkanı ile görüşmeyi planladıklarını Salı sabahı da dilekçeleri vermiş olacaklarını söyledi.

BAĞIMSIZ MİLLETVEKİLİ OLABİLİRLER

Kaplan Türk ve Tuğluk'un Anayasa değişikliğinden sonra bağımsız milletvekili olarak Meclis'te yasama dönemi bitene kadar çalışma hakkı olduğunu savundu. Meclis'e verilecek dilekçelerde de bu hak talebinde bulunulacak.