BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,72
ALTIN 2.428,91
HABER /  DÜNYA

Türk uçaklarına secde ediyorlar

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'nin yardım yaptığı Somali'de yaşanan değişimi işte bu sözlerle anlatıyor.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali'de çok büyük değişimler yaşandığını ve yaşanmaya devam ettiğini belirterek, ''Oraya Türk uçakları gittiği zaman secdeye kapanan insanlar var, Allah'a şükretmek için. 'Türkler geldi artık açlıktan, ilaçsızlıktan, tedavisizlikten ölmek yok' diye sevinen insanlar çıktı'' dedi. 

Bozdağ, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın çalışmaları hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

TİKA'nın 2011 yılında faaliyet alanlarının genişletildiğini ve 33 ülkede ofisi bulunduğunu belirten Bozdağ, ''Aslında sadece TİKA değil, Türkiye'nin orada ne işi var' diye uluslararası toplumdan soranlar var'' dedi. 

Somali'ye yapılan yardımlarda TİKA'nın öncü olduğunu ifade eden Bozdağ, 19 Ağustos 2011'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki bakanların güvenlik riski çok yüksek olan Mogadişu'ya kalabalık bir heyetle gittiğini, bunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Diğer ülke temsilcilerinin zırhlı araçlarla gezebildiği bir yerde Başbakan Erdoğan'ın halkın arasına girdiğini ve çadırları ziyaret ettiğini kaydeden Bozdağ, ''Dünya'nın dikkatini Somali'deki açlığa, yokluğa, çaresizliğe çevirdi ve oradan dünyaya çağrıda bulundu. Şimdi Somali cumhurbaşkanları, başbakanları ve diğer hükümet yetkililerinin söylediği bir laf var '19 Ağustos, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanın Somali'ye ziyareti, Somali için bir milattır. Bizim imdadımıza Türkler yetişti ve bizim başımıza son 20 yıl içinde gelmiş en güzel şey Türkiye'nin Başbakanının ziyaretidir'. O güne kadar geleceğe ait umutların kırıldığı Somali'de geleceğe dair umutların yeniden canlandığını görüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu. 

ARTIK AZRAİL'İ DEĞİL DOKTORLARI BEKLİYORLAR

Somali'de çok büyük değişimler yaşandığını ve yaşanmaya devam ettiğinin altını çizen Bozdağ, ''Oraya Türk uçakları gittiği zaman secdeye kapanan insanlar var, Allah'a şükretmek için. 'Türkler geldi artık açlıktan, ilaçsızlıktan, tedavisizlikten ölmek yok' diye sevinen insanlar çıktı. Bunu ifade edenler oldu. Biz bir açılış yaparken bir konuşmacı, hiç unutamıyorum, şunu söyledi: 'Türkler buraya gelmeden önce biri hastalandığında ölüm sırasını bekliyordu adeta. Doktor ve ilaç yoktu ama Türkler geldikten sonra artık herkes Azrail'i değil, kendilerini hayata bağlayacak doktorları, tedaviyi bekliyor. Büyük bir değişim oldu' diyorlar'' ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye'nin Somali'de hesaplı bir şekilde bulunmadığını, insani ve vicdani nedenlerle oraya gittiğini kaydederek, ilaçsızlıktan ve açlıktan insanlar ölürken Türkiye'nin buna sessiz kalmasının düşünülemeyeceğini bildirdi.

AFRİKA'DA TÜRK HALKINA BÜYÜK MUHABBET VAR

Türkiye'nin Afrika'ya dönük politikalarında da büyük değişimler olduğuna işaret eden Bozdağ, 2002'de 12 olan Afrika'daki büyükelçilik sayısının 2012 yılı sonunda 34'e çıktığını söyledi. 

Afrika'nın her yerinde Türk bayrağının dalgalandırıldığını söyleyen Bekir Bozdağ, bunun ötesinde pek çok Türk'ün bölgede işler yaptığını belirtti.

Etiyopya, Gana, Nijer ve daha birçok ülkede iş adamlarının ve sivil toplum kuruluşlarının büyük işler yaptığını dile getiren Bozdağ, ''Bugün Afrika'da Türkiye'ye ve Türk halkına dönük büyük bir muhabbet var. Büyük bir sevgi ve saygı var. Türklerin ürettikleri mallara büyük bir güven var. Türklerin sundukları hizmete büyük bir itimat var. Bu önemli bir olay. Artık Türk markaları ve iş adamları Afrika'da da büyük bir markaya dönüşmüş durumda. Tabii bundan rahatsız olanlar çıkabilecektir. 'Bunlar da nereden çıktı. Dün biz burada daha rahattık' diyenler olabilecektir. Bizim oralarda bulunuşumuzun nedeni siyasi hesaplarla değil, insani ve vicdani nedenlerledir ama hesaplarla orada olanlar bizim bu tavrımızı yadırgıyor ve sorguluyorlar. Biz orada olmaya devam edeceğiz'' dedi.